ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑENGLISHΙΔΡΥΜΑ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

ΙΒΕΓ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣΕΚΔΟΣΕΙΣΔΩΡΕΕΣΕΣΤΙΑ
    Αρχαιολογικό Μουσείο
 
Ο κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου
 
Η είσοδος του Αρχαιολογικού Μουσείου

Άποψη αίθουσας του Αρχαιολογικού Μουσείου 
με τον περίφημο Ερμή της Άνδρου

Η πρόσοψη του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Άνδρο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου εγκαινιάστηκε το 1981. Ανοικοδομήθηκε και εξοπλίστηκε με δαπάνες του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν από τους καθηγητές Νίκο Ζαφειρόπουλο, Νικόλαο Κοντολέοντα και Αλέξανδρο Καμπίτογλου στον γεωμετρικό οικισμό της Ζαγοράς στην Παλαιόπολη. Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται ακόμη αντικείμενα και έργα που χρονολογούνται από τους μυκηναϊκούς έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, με δημοφιλέστερο τον Ερμή της Άνδρου που επαναπατρίστηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας μετά την ανέγερση του νέου Μουσείου.

Τα σπάνια ευρήματα της αρχαϊκής, κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής καθώς και ορισμένα πρωτοχριστιανικά και βυζαντινά αντικείμενα παρουσιάζονται με ιστορική αλληλουχία και συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα, άφθονο εποπτικό και φωτογραφικό υλικό, προπλάσματα και μακέτες. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου παραχωρήθηκε, μετά την αποπεράτωσή του, στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο έχει αναλάβει και τη λειτουργία του.

Στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου έχουν στηθεί, στη μνήμη των δωρητών, οι προτομές του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασίλη Π. Γουλανδρή, έργο του Γιώργου Νικολαΐδη και δωρεά της Εταιρείας Ανδρίων Επιστημόνων, έγιναν το καλοκαίρι του 1999. Τον Ιούνιο του 2002 τοποθετήθηκε δίπλα σε αυτήν η προτομή της συζύγου του Ελίζας Β. Γουλανδρή, την οποία φιλοτέχνησε ο Πραξιτέλης Τζανουλίνος με πρωτοβουλία και δαπάνη του Δήμου Άνδρου. Την παρουσίαση των δύο προτομών σε ένα ενιαίο βάθρο σχεδίασε η αρχιτέκτων Ντόρα Παπαδημητρίου.