ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑENGLISHΙΔΡΥΜΑ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
ΙΒΕΓ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ
Βασίλης Π. Γουλανδρής

Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου, 31 Αυγούστου 1981:ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ανδρέας Ανδριανόπουλος κόβει την κορδέλα και δεξιά του ο Βασίλης Γουλανδρής και οι κυρίες Ελίζα β. Γουλανδρή και Claude PompidouΒασίλης και Ελίζα Γουλανδρή

Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή με τον ζωγράφο Marc Chagall

1981: Απονομή της Λεγεώνας της Τιμής στον Βασίλη Π. Γουλανδρή από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Jean François-Poncet.
Ο Βασίλης Π. Γουλανδρής, εκτός από επιτυχημένος εφοπλιστής ήταν και ένας ευαίσθητος, διορατικός και ενημερωμένος συλλέκτης. Με τη σύζυγό του Ελίζα ήταν λάτρεις των τεχνών. Επισκέπτονταν μουσεία και εκθέσεις, ενίσχυαν με χορηγίες εκδηλώσεις και υποστήριζαν τις εικαστικές τέχνες, ενώ συναναστρέφονταν καλλιτέχνες, συγγραφείς και γενικά διακεκριμένους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων.

Ο Βασίλης Π. Γουλανδρής γεννήθηκε στην Άνδρο το 1913. Σπούδασε στην Ελλάδα και στη συνέχεια Νομικά στην Ελβετία. Το 1950 ανέλαβε τη διεύθυνση των οικογενειακών ναυτιλιακών επιχειρήσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Bureau of Shipping.

Διακεκριμένος φιλότεχνος και συλλέκτης έργων τέχνης, ήταν μέλος πολλών μουσείων της Ευρώπης, της Αμερικής και κυρίως της Γαλλίας, όπου διέμενε τον περισσότερο χρόνο. Διατηρούσε ιδιαίτερους δεσμούς με επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς κύκλους συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των διαπολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Για τη συμβολή του αυτή, ονομάστηκε το 1981 από το γαλλικό κράτος Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier de la Légion d’Honneur) και το 1986 Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής (Officier de la Légion d’Honneur). Το 1983 τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας με το παράσημο του Ταξιάρχη των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres).
Στην Ελλάδα τιμήθηκε το 1956 με τον Σταυρό των Ταξιαρχών του Τάγματος του Γεωργίου του Α΄, το 1981 με το Αργυρούν Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το 1992 με τη διάκριση του Μεγάλου Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Βασίλης Π. Γουλανδρής πέθανε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1994.

Ελίζα Β. Γουλανδρή

Η Ελίζα Β. Γουλανδρή, το γένος Καραδόντη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917. Στη Νέα Υόρκη, όπου πήγε για ανώτατες σπουδές, γνώρισε και παντρεύτηκε το 1950 τον εφοπλιστή Βασίλη Π. Γουλανδρή.

Στη Νέα Υόρκη, τη Λωζάνη και το Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε με τον σύζυγό της από το 1965, συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες στα πλαίσια των ομογενειακών κοινοτήτων. Στο Παρίσι ανέπτυξαν με τη συλλογή τους αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα κυρίως στον χώρο των εικαστικών τεχνών. Η γαλλική Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την προσφορά της και τη συμβολή της στην ελληνογαλλική φιλία, την τίμησε με την ανώτατη διάκριση του Ταξιάρχη των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres). Το 1981 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το Αργυρούν Μετάλλιο δια «Φιλοπατρία και Φιλοκαλία».

Η Ελίζα Β. Γουλανδρή πέθανε στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου 2000.