ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑENGLISHΙΔΡΥΜΑ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

ΙΒΕΓ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
    Ιστορικό και σκοπός του Ιδρύματος
 
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο

 Έκθεση Alberto GiacomettiΗ Εστία Αθηνών
 
20 Ιουλίου 1986: η Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό

Άποψη από τη χώρα της Άνδρου
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ιδρύθηκε το 1979. Πρόκειται για έναν κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που έχει ως κύριο σκοπό του την ενίσχυση των τεχνών και ιδιαίτερα των εικαστικών. Επιδίωξη των ιδρυτών Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ήταν η θέσπιση και λειτουργία ενός αποκεντρωμένου πολιτιστικού θεσμού με απήχηση εκτός εθνικών ορίων. Ο Βασίλης Π. Γουλανδρής ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος· τον διαδέχθηκε το 1994 η σύντροφος της ζωής του Ελίζα Β. Γουλανδρή. Από το 2000 Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι η ανηψιά της, Fleurette Π. Καραδόντη.

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εγκαινίασε το 1979 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, γενέτειρα του Βασίλη Π. Γουλανδρή , το οποίο επεκτάθηκε σε μια νέα πτέρυγα το 1986. Οι χώροι του Μουσείου σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές με σκοπό να φιλοξενήσoυν τα έργα της συλλογής του Ιδρύματος αλλά και τις περιοδικές εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα (Braque, Mirό, Toulouse-Lautrec, Moore, Klee, Giacometti, Chagall, Rodin, De Chirico, κ.ά.) που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι, από το 1986.

Το Ίδρυμα ενισχύει επίσης τις τέχνες με την καθιέρωση από το 1986 ενός προγράμματος υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό πάνω σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό.

Εκτός από τις πολιτιστικές δραστηριότητες, η κοινωνική μέριμνα και η αρωγή είναι άλλος ένας σκοπός του Ιδρύματος. Η ανέγερση, ο εξοπλισμός και η συντήρηση του υποδειγματικού ευγηρείου «Εστία Αθηνών» όπως και η ανακαίνιση δύο περιπτέρων στο Γηροκομείο Αθηνών εντάσσονται στον γενικότερο αυτό σκοπό του Ιδρύματος.