Πρωτότυπες δράσεις για την τρίτη ηλικία από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Το φετινό «Παιχνίδι για Μεγάλους» και το «Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους» αντλούν έμπνευση από την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος

Ο νέος κύκλος των ειδικά σχεδιασμένων δράσεων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή για άτομα 60+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω και με την πολύτιμη υποστήριξη της Alpha Bank, ξεκινά την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου!

Φέτος, το «Παιχνίδι για Μεγάλους» και το «Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους» αντλούν έμπνευση από την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο – η τέχνη του πολλαπλού από τη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή» και καλούν τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν, μέσα από το έργο κορυφαίων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, το σημείο που η λογοτεχνία συναντά τις υπόλοιπες τέχνες.

Παιχνίδι για Μεγάλους

«Ξεφυλλίζοντας την Τέχνη»

Στη φετινή δράση της δημοφιλούς σειράς Παιχνίδι για Μεγάλους με τίτλο «Ξεφυλλίζοντας την Τέχνη», με αφορμή την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο» συναντάμε την αφήγηση μπροστά από τα έργα και αναζητούμε το σημείο που η λογοτεχνία αγγίζει τις υπόλοιπες τέχνες.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στον χώρο της περιοδικής έκθεσης «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο» και διαβάζουν μεγάλους συγγραφείς, ταιριάζουν ακούσματα με σπουδαία έργα της Συλλογής, συνθέτουν τη δική τους αφήγηση και ονειρεύονται τους κόσμους των βιβλίων.

Η δράση περιλαμβάνει δυο κύκλους που εναλλάσσονται ανά Παρασκευή, εστιάζοντας κάθε φορά σε διαφορετικά έργα:


Κύκλος 1

 • Georges Braque - Θεογονία
 • Henri de Toulouse-Lautrec – Δώδεκα λιθογραφίες
 • Pablo Picasso – Επιλεγμένα έργα


Κύκλος 2

 • Balthus - Ανεμοδαρμένα Ύψη
 • Fernand Léger – Τσίρκο
 • Henri Matisse – Επιλεγμένα έργα


Παιχνίδι για Μεγάλους: «Ξεφυλλίζοντας την Τέχνη»

Για άτομα 60+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή

Κάθε Παρασκευή, από 6 Οκτωβρίου 2023 | 17.00-18.00
Αριθμός συμμετεχόντων: Έως 15 άτομα

Ελεύθερη συμμετοχή με προεγγραφή, τηλεφωνικά στο 210 72 52 895, στην υποδοχή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ή ηλεκτρονικά στο goulandris.gr

Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους

«Η αφήγηση στην τέχνη»

Το Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους, η επιτυχημένη σειρά διαδικτυακών ξεναγήσεων που έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω ειδικά για άτομα άνω των 65 ετών, ξεκινά και πάλι με το πρόγραμμα «Η αφήγηση στην τέχνη».

Με αφορμή τη νέα περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο» μελετάμε τις αφηγηματικές ιδέες 8 σπουδαίων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα. Ήρωες που ξεπηδούν από σελίδες μυθιστορημάτων και επικών ποιημάτων περιοδεύουν με ακροβάτες και ταχυδακτυλουργούς και ξετυλίγουν την ιστορία της αφήγησης στην τέχνη.

Το Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους προσφέρεται δωρεάν, πραγματοποιείται μέσω Zoom και μπορούν να το παρακολουθήσουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο!

Οι ψηφιακές δράσεις του Ιδρύματος για άτομα της τρίτης ηλικίας ανοίγουν νέους δρόμους σε κόσμο που δεν έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Αθήνα και να γνωρίσει τη Συλλογή από κοντά. Παράλληλα, ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση και ενθαρρύνουν τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα πραγματοποιηθούν 4 συναντήσεις, εμπνευσμένες από την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος.


-5 Οκτωβρίου

 • Balthus – Ανεμοδαρμένα Ύψη
 • Pablo Picasso


-19 Οκτωβρίου

 • Georges Braque – Θεογονία
 • Joan Miró


-2 Νοεμ
βρίου

 • Fernand Léger – Τσίρκο
 • Henri Matisse


-16 Νοεμβρίου

 • Henri de Toulouse-Lautrec – Δώδεκα λιθογραφίες
 • Aristide Maillol


Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους: «Η αφήγηση στην τέχνη»

Για άτομα άνω των 65 και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή κάθε ηλικίας

Κάθε δεύτερη Πέμπτη, 05/10, 19/10, 02/11, 16/11 | 18.00-19.00
Αριθμός συμμετεχόντων:
Έως 25 άτομα

Η δράση πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω Zoom
Ελεύθερη συμμετοχή με προεγγραφή, τηλεφωνικά στο 210 72 52 895, στην υποδοχή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ή ηλεκτρονικά στο goulandris.gr

Museum Adventure

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζει το Museum Adventure”, μια ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή σε μορφή quiz, που στόχο έχει την ενίσχυση της συναισθηματικής και νοητικής υγείας μέσα από τον υπέροχο κόσμο της τέχνης.

Στο Museum Adventure” οι συμμετέχοντες μπορούν να περιηγηθούν σε εμβληματικά έργα της Συλλογής του Ιδρύματος μέσα από ηχητικές ξεναγήσεις με πρωτότυπα ηχοτοπία και να απαντήσουν στις ερωτήσεις ενός διασκεδαστικού quiz.

Η πρωτοποριακή εφαρμογή, ιδιαίτερα φιλική προς τον χρήστη, έχει σχεδιαστεί για άτομα άνω των 65 ετών καθώς και για ανθρώπους που ζουν με Ήπια Γνωστική Διαταραχή.

Η εφαρμογή εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θάλλω και έχει την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι διαθέσιμη εντελώς δωρεάν, σε ελληνικά και αγγλικά, για κινητά iOS και Android.

Κατεβάστε την εφαρμογή από τo App Store και το Play Store:

Στο Μουσείο με άλλα…. γυαλιά

Μια μουσειοσκευή για την τρίτη ηλικία που ταξιδεύει σε γηροκομεία σε όλη την Ελλάδα

Αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, η Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «ταξιδεύει» σε γηροκομεία σε όλη τη χώρα για να προσφέρει σε άτομα τρίτης ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης μια διαφορετική και πολύ ιδιαίτερη εικονική περιήγηση.

Με την πολύτιμη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, της AEGEAN, της ACS και της εταιρείας ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ – DIXONS SOUTH EAST EUROPE, οι ειδικές μουσειοσκευές του Ιδρύματος για την τρίτη ηλικία ταξιδεύουν ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας για να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία. Η κάθε μουσειοσκευή περιλαμβάνει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR headset) με τα οποία πραγματοποιείται η εικονική περιήγηση, καθώς και τρισδιάστατα αντίγραφα (3D prints) και τρισδιάστατα μοντέλα επιλεγμένων έργων τέχνης της Συλλογής, που προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη επαφή με τα έργα.

Με το πρόγραμμα «Στο Μουσείο με άλλα… γυαλιά», κόσμος που δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το Μουσείο απολαμβάνει μια πρωτότυπη ξενάγηση και αποκτά πρόσβαση στα μοναδικά έργα τέχνης της Συλλογής του Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή και διατίθεται δωρεάν σε όλα τα γηροκομεία που επιθυμούν να το φιλοξενήσουν.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
T. 210 01 02 112
E. kmarkadaki@goulandris.gr

Χορηγοί προγράμματος: ΤΙΜΑ Foundation, AEGEAN, ACS, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ – DIXONS SOUTH EAST EUROPE