Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Αθήνα
Όραμα
Οι ιδρυτές, Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή, ως υπέρμαχοι της ιδέας ότι η Τέχνη αποτελεί κοινωνικό πνευματικό αγαθό, πέραν της σημαντικής προσφοράς τους με την ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, επιθυμούσαν τη δημιουργία ενός έτερου μουσείου στην Αθήνα, που θα έδινε τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή με τη νεότερη και σύγχρονη τέχνη που αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους.
Το νέο μουσείο, που φέρει το όνομά των ιδρυτών, "Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή", στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο ακίνητο που προήλθε από την σύζευξη και αρμονική συνδιαλλαγή ενός διατηρητέου μεσοπολεμικού κτίσματος και μίας σύγχρονης προσθήκης. Η επιλογή του σημείου έγινε με γνώμονα την επιθυμία του ζεύγους Γουλανδρή το μουσείο να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, σε σημείο εύκολα προσβάσιμο για τους επισκέπτες, εντός του πολιτιστικού άξονα που περικλείει τα μεγάλα μουσεία της πόλης.
Η ανέγερση του νέου μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018.
Οι χώροι του Μουσείου
Το νέο μουσείο σχεδιάστηκε εξαρχής για να στεγάσει τα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Η συλλογή επικεντρώνεται στη νεότερη και σύγχρονη τέχνη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβάνοντας σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας όπως Cézanne, van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Picasso, Braque, Léger, Miró, Giacometti, Balthus, καθώς και έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης κ.ά
Το κτήριο έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και αποτελείται από 11 ορόφους, πέντε εξ’ αυτών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι εκθεσιακοί χώροι καταλαμβάνουν συνολικά πέντε ορόφους, τέσσερις υπέργειους, επιφάνειας 1.124 τ.μ., όπου παρουσιάζονται τα έργα της μόνιμης συλλογής, και ένας υπόγειος, επιφάνειας 530 τ.μ., όπου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενταγμένων στην εκθεσιακή πολιτική με την οποία το Ίδρυμα δραστηριοποιείται τα τελευταία σαράντα χρόνια στην Άνδρο.
Στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί το πωλητήριο όπου διατίθενται οι εκδόσεις του Ιδρύματος και άλλων εκδοτικών οίκων καθώς και είδη δώρων, ενώ στον ημιώροφο στεγάζεται το café-εστιατόριο του μουσείου.
Στους υπόγειους ορόφους λειτουργεί βιβλιοθήκη τέχνης, 6.500 περίπου τίτλων, παιδικό εργαστήριο, όπου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, καθώς και ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 187 θέσεων, όπου φιλοξενούνται πάσης φύσεως εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, συνέδρια, προβολές, παραστάσεις, συναυλίες και άλλα αφιερώματα καλλιτεχνικού και διεπιστημονικού χαρακτήρα.
Συντελεστές κατασκευής
- Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ι. & Α. Βικέλας και Συνεργάτες
- Αρχιτεκτονική Μελέτη αμφιθεάτρου και πωλητηρίου: Νικόλαος Μουστρούφης
- Στατική Μελέτη: Γ. Λάμπρου & Συνεργάτες
- Μελέτη Η/Μ: L.D.K. Σύμβουλοι Μηχανικοί AE
- Ακουστική Μελέτη: Gottfried Schubert
- Μελέτη Διαμόρφωσης πλατείας και περιβάλλοντος χώρου: Studio 75
- Μελέτη Σήμανσης: Μικρή Άρκτος
- Διεύθυνση Έργου: Ν. Κ. Μαλατέστας & Συνεργάτες
- Διεύθυνση Κατασκευής: Frank E. Basil