2024

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή ταξιδεύει στην ελληνική περιφέρεια

Με στόχο να φέρει τη μαγεία της τέχνης σε μικρούς και μεγάλους που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη μοναδική Συλλογή έργων τέχνης του στην Αθήνα, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή εγκαινίασε τον Μάιο το νέο πρόγραμμα «Το Μουσείο στην περιφέρεια» και ταξίδεψε στην Κέρκυρα, όπου επισκέφθηκε το 14ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας και το Γηροκομείο-Πτωχοκομείο Κέρκυρας.

Με την πολύτιμη υποστήριξη της Alpha Bank στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω, αφουγκράζεται και ανταποκρίνεται στις ανάγκες σχολείων, ιδρυμάτων και άλλων φορέων και συναντά παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και ηλικιωμένους στον δικό τους χώρο, σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από εικονική περιήγηση και ποικίλες δημιουργικές δράσεις δίνει την ευκαιρία σε κόσμο που δεν έχει τη δυνατότητα να δει την Συλλογή από κοντά να ανακαλύψει τη γοητεία των έργων της.

Στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας συζητήσαμε διεξοδικά με τους δασκάλους και τη διευθύντρια του σχολείου, ξεναγηθήκαμε στους χώρους, ανταλλάξαμε ιδέες για το πώς μπορούν να ενταχθούν πιο ενεργά οι εικαστικές τέχνες στη διδακτέα ύλη και συζητήσαμε με μαθητές και μαθήτριες της 6ης Δημοτικού. Τέλος, στον χώρο εκδηλώσεων του σχολείου, μαζί με 18 παιδιά της 3ης Δημοτικού υλοποιήσαμε τη δράση μας που σχετιζόταν με τη συναισθησία: πώς δηλαδή παντρεύονται οι εικαστικές τέχνες με τη μουσική. Καθώς η Κέρκυρα φημίζεται για την μουσική της παράδοση, με όχημα τη μουσική και το χρώμα αφήσαμε τα παιδιά να δημιουργήσουν αυτό που αισθάνονται ακούγοντας συγκεκριμένα μουσικά όργανα και μελωδίες.

Η επόμενη στάση μας ήταν στο Γηροκομείο -Πτωχοκομείο Κέρκυρας, όπου και τρέξαμε τη δράση Στο Μουσείο Με άλλα Γυαλιά σε συνεργασία με την πρωτοβουλία thallo. Οι 21 ηλικιωμένοι που συμμετείχαν μπόρεσαν να επισκεφθούν το Μουσείο εικονικά μέσα από VR γυαλιά, να περπατήσουν μέσα σε αυτό, να δουν τα έργα της Συλλογής του και να επεξεργαστούν κάποια από αυτά. Όσοι δεν επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν τα γυαλιά συμμετείχαν στη δράση με tablet.

Μαζί με την διευθύντρια του γηροκομείου Κωνσταντίνα Καρύδη, όλοι οι εργαζόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα γυαλιά, να ενημερωθούν για τη φιλοσοφία πίσω από τη δράση και για το πώς μπορούν και οι ίδιοι να χρησιμοποιούν την τέχνη για την κινητοποίηση των ηλικιωμένων. Φεύγοντας, δώσαμε ραντεβού για μια νέα επίσκεψη στο άμεσο μέλλον.

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του Γηροκομείου-Πτωχοκομείου Κέρκυρας, που απέστειλε στο Ίδρυμα ευχαριστήρια επιστολή:

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την παρουσία σας στο Γηροκομείο-Πτωχοκομείο Κέρκυρας, επίσης για την ευγενική σας διάθεση στην διαδραστική παρουσίαση της ομάδας σας προς τους ηλικιωμένους μας. Εκτιμήσαμε τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβονται μέσα σε μία φαινομενικά απλή συσκευή, που έχει την δύναμη να σε οδηγήσει σε ένα ταξίδι, σε μία ιστορική αναδρομή, να σε ψυχαγωγήσει, να σου αναπτύξει την κοινωνικότητα, να νιώσεις το ενδιαφέρον των συνανθρώπων σου και προσμονή για την επόμενη συνάντηση. Ήταν μία ξεχωριστή ημέρα που οι ηλικιωμένοι μας ακόμα συζητάνε για "εσάς'', τον ευγενικό του χαρακτήρος σας και τα "μαγικά σας γυαλιά".

Εκ μέρος του Προέδρου του Γηροκομείου Πτωχοκομείου Κέρκυρας
και Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Στέφανου Πενηντάρχου - Πουλημένου

Με το πρόγραμμα «Το Μουσείο στην περιφέρεια» το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή φυτεύει σπόρους τέχνης σε όλη την ελληνική επικράτεια και φροντίζει οι σπόροι αυτοί να καλλιεργηθούν και κάθε χρόνο να μεγαλώνουν.

Επιστημονική Ημερίδα «Ταυτότητα και Εαυτός στα άτομα με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού»

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, τo Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή φιλοξένησε την Επιστημονική Ημερίδα «Ταυτότητα και Εαυτός στα άτομα με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού», που διοργανώνει το Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Φάσματος Αυτισμού, Παιδοψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», σε συνεργασία με την Μονάδα Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών Ενηλίκων, Α' Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Η ημερίδα μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω live streaming από τα κοινωνικά δίκτυα του Ιδρύματος.

Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση


2023

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σε συνεργασία με την AEGEAN πραγματοποιεί εορταστικές δράσεις σε Ιδρύματα, ΜΚΟ παιδικής φροντίδας και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Για έναν ακόμη Δεκέμβριο, το τμήμα Εκπαίδευσης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ένωσε τις δυνάμεις του με την Aegean Airlines και μαζί ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα, για να προσφέρουν δώρα και στιγμές δημιουργικής χαράς σε Ιδρύματα και δομές παιδικής προστασίας και φροντίδας ηλικιωμένων.

Επιστημονική Ημερίδα «Μεγαλώνοντας με τον Αυτισμό»

Το Σάββατο 1 Απριλίου, τo Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή φιλοξένησε την Επιστημονική Ημερίδα «Μεγαλώνοντας με τον Αυτισμό», που διοργάνωσε η Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΠ «Αγία Σοφία», με αφορμή τα 25 χρόνια του Ειδικού Ιατρείου Διαταραχών Φάσματος Αυτισμού. Η ημερίδα μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω live streaming από τα κοινωνικά δίκτυα του Ιδρύματος.

Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση


2022

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή συνεργάστηκε με την AEGEAN για την πραγματοποίηση εορταστικών δράσεων σε Ιδρύματα, ΜΚΟ παιδικής φροντίδας και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Τον Δεκέμβριο του 2022, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή μαζί με την εθελοντική ομάδα εργαζομένων της AEGEAN ταξίδεψαν ανά την Ελλάδα και προσέφεραν δώρα και στιγμές δημιουργικής χαράς σε περισσότερα από 300 παιδιά που φιλοξενούνται ή υποστηρίζονται από επιλεγμένα ιδρύματα και ΜΚΟ παιδικής φροντίδας καθώς και σε άτομα τρίτης ηλικίας που φιλοξενούνται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το Ίδρυμα συνεργάστηκε με την AEGEAN στην πρωτοβουλία Aegean Santa Crew, με στόχο να μεταφέρει ένα μήνυμα αγάπης και χαράς και να δώσει σε παιδιά και ηλικιωμένους την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από την τέχνη.

Με τη βοήθεια της AEGEAN, μέλη του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ταξίδεψαν σε Ιδρύματα και ΜΚΟ παιδικής φροντίδας σε όλη τη χώρα, από την Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη μέχρι την Κέρκυρα και τη Ρόδο και, με τη χρήση των ειδικών μουσειοσκευών του Μουσείου, υλοποίησαν διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα παιδιά έλαβαν δώρα και έφτιαξαν στολίδια και Χριστουγεννιάτικες κατασκευές εμπνευσμένες από τη Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω του οργανισμού seveneleven, μαζί με το οποίο το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή υλοποιεί ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για άτομα 60+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στα Ιωάννινα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα. Οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε αυτές τις Μονάδες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια κατασκευής Χριστουγεννιάτικων στολιδιών, να φτιάξουν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες και συνθέσεις, αλλά και να έρθουν σε επαφή με την εικονική πραγματικότητα με τη βοήθεια ειδικής μουσειοσκευής.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στους παρακάτω προορισμούς, οι οποίοι επελέγησαν με βάση το πρόγραμμα πτήσεων της Aegean Airlines:

Ιδρύματα & ΜΚΟ παιδικής φροντίδας

  1. Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στην Αλεξανδρούπολη
  2. Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Ηρακλείου των Παιδικών Χωριών στη Κρήτη
  3. Ορφανοτροφείο Θηλέων - Η Μέλισσα στη Θεσσαλονίκη
  4. Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
  5. ΕΛΕΠΑΠ στα Χανιά, Κρήτη
  6. Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου στη Ρόδο
  7. Ορφανοτροφείο Κέρκυρας

Μονάδες φροντίδας Ηλικιωμένων

  1. Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων
  2. Ιωακείμειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο στην Αλεξανδρούπολη
  3. Πτωχοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη

Δημοτικό Γηροκομείο Κέρκυρας


2021

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ενισχύει τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας με 2.300 βιβλία τέχνης

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή προχώρησε στη δωρεά 2.300 βιβλίων τέχνης σε δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση του έργου τους. Η δράση υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της εταιρείας ταχυμεταφοράς ACS η οποία ανέλαβε την αποστολή των βιβλίων.

Μέσα στον Δεκέμβριο, με την πολύτιμη βοήθεια της ACS, τα βιβλία ταξίδεψαν σε 45 συνολικά δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη έως τη Βόρειο Ελλάδα και από τα Ιόνια νησιά έως τα Δωδεκάνησα.

Πρόκειται για λεπτομερείς εκδόσεις αφιερωμένες σε ξένους καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους στον 19ο και τον 20ο αιώνα, όπως οι Matisse, Kandinsky, Balthus, Giacometti, Klee, Chagall, de Chirico, Rodin, Picasso, Braque, Miró, Toulouse-Lautrec, Moore και Delvaux καθώς και διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Μπουζιάνης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Μόραλης και Τέτσης. Όλες οι εκδόσεις προέρχονται από εκθέσεις που έχει διοργανώσει το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από το 1990 έως σήμερα.

Για το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, που δραστηριοποιείται στον χώρο της τέχνης από το 1979 και έχει πλούσια εκδοτική δραστηριότητα, ο εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών και η εξοικείωση του κοινού με μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες αποτελεί προτεραιότητα.

Η δωρεά εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωφελών δράσεων του Ιδρύματος και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα, το Ίδρυμα προγραμματίζει επίσης να ενισχύσει βιβλιοθήκες που βρίσκονται στην Αττική.

Φέτος τα Χριστούγεννα, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή επισκέφθηκε ιδρύματα και ΜΚΟ παιδικής φροντίδας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την AEGEAN

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και η εθελοντική ομάδα της AEGEAN προσέφεραν στιγμές χαράς και δώρα σε περισσότερα από 300 παιδιά που φιλοξενούνται ή υποστηρίζονται από επιλεγμένα ιδρύματα και ΜΚΟ παιδικής φροντίδας σε όλη τη χώρα.

Μέλη του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ιδρύματος υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα με τη βοήθεια των ειδικών μουσειοσκευών του Μουσείου και, μαζί με τους εθελοντές της AEGEAN που προσέφεραν δώρα, ανέλαβαν την ψυχαγωγία των παιδιών, φτιάχνοντας Χριστουγεννιάτικα στολίδια και καλλιτεχνικές κατασκευές εμπνευσμένες από τη Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος.

Στην ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία συμμετείχαν παιδιά από το ορφανοτροφείο Μέλισσα στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, την Κιβωτό του Κόσμου στη Χίο, το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου στη Ρόδο, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με νεοπλασία «Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» στην Κρήτη και το ορφανοτροφείο Κέρκυρας.


2020

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με 50.000 προστατευτικές μάσκες

Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και συμπαράστασης προς το σημαντικό έργο που επιτελείται από τους ιατρούς και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, τον Απρίλιο το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή δώρισε στο Υπουργείο Υγείας 50.000 προστατευτικές μάσκες (χειρουργικές μάσκες μισού προσώπου 3ply) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα πέντε Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας για τον COVID-19 στην Αττική.