Ιστορικό

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή εγκαινιάστηκε στις 28 Ιουλίου 1979 στην Χώρα της Άνδρου, γενέτειρα του ιδρυτή Βασίλη Π. Γουλανδρή, και αποτελεί το πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα.

Αφορμή για την ανέγερση του Μουσείου υπήρξε η ανάγκη στέγασης και παρουσίασης των έργων του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου, τα οποία ο ίδιος κληροδότησε στην γενέτειρά του. Αυτός ο αρχικός πυρήνας έργων σταδιακά εμπλουτίζονταν με έργα της προσωπικής συλλογής του ζεύγους Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ενώ η θετική απήχηση αυτής της προσπάθειας και η αυξανόμενη προσέλευση και το ενδιαφέρον του κοινού ώθησαν το Μουσείο προς μια νέα επέκταση.

Στις 20 Ιουλίου 1986 εγκαινιάστηκε η Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Επιθυμία των ιδρυτών ήταν η δημιουργία ενός μικρού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εξοπλισμένου με τις πιο σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές, προκειμένου να πληροί όλες τις προϋποθέσεις διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων. Ο σχεδιασμός των εξωτερικών χώρων έγινε με άξονα το σεβασμό προς το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο αλλά και την ανάδειξή του Μουσείου σε ένα έργο τέχνης με ενεργό ρόλο. Προτιμήθηκαν δομικά υλικά όπως μάρμαρο και πέτρα, σε αρμονικούς χρωματισμούς με το υπόλοιπο νησί, λαμβάνοντας διάκριση στον διεθνή διαγωνισμό «The International Garden and Greenery Exposition» στην Osaka της Ιαπωνίας, για την αρμονική ένταξη του στον περιβάλλοντα χώρο.

Ήδη το 1987, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη έκθεση διεθνούς απήχησης στη νεόδμητη τότε Νέα Πτέρυγα. Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν σημαντικότατες περιοδικές εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών που σημάδεψαν τον 19ο και τον 20ό αιώνα, όπως Matisse, Kandinsky, Balthus, Giacometti, Klee, Chagall, de Chirico, Rodin, Picasso, Braque, Mirό, Toulouse-Lautrec κ.ά.

Κύριος στόχος του Μουσείου είναι να εξακολουθήσει να προσφέρει έμπρακτα τη δική του δημιουργική πρόταση στους σύγχρονους εικαστικούς προβληματισμούς και ενταγμένο στην τροχιά των διεθνών εικαστικών δρωμένων και της αισθητικής παιδείας να συμβάλλει στην προώθηση της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, ελληνικής και διεθνούς.

Επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης