Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Το Ίδρυμα
Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι ένας κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1979. Σκοπός του είναι η λειτουργία των δύο μουσείων του στην Άνδρο και στην Αθήνα, καθώς και η προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Εμπνευστές του ήταν ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή, οι οποίοι διακρίνονταν για το πάθος και την αγάπη τους για τις τέχνες. Η ζωγραφική αποτέλεσε το κατ’εξοχήν αντικείμενο των ενδιαφερόντων τους, συνδέοντάς τους με καλλιτεχνικούς κύκλους του μεταπολεμικού Παρισιού, ενώ παράλληλα πρόβαλλαν νέους Έλληνες εικαστικούς, βοηθώντας τους να εξελίξουν την τέχνη τους και να διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες.
Η Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Πρωταρχικός σκοπός του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, στην Αθήνα, είναι να στεγάσει αυτή τη συλλογή και να την κάνει προσβάσιμη στο κοινό, σύμφωνα με την επιθυμία των Ιδρυτών. Όπως ισχύει για κάθε συλλογή, έτσι και με τη συγκεκριμένη, τα κριτήρια επιλογής των έργων που τη συγκροτούν υπήρξαν καθαρώς υποκειμενικά. Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή, αν και περιβάλλονταν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 από διακεκριμένους ιστορικούς και επαγγελματίες της τέχνης, επέλεξαν τα συγκεκριμένα έργα με μοναδικό γνώμονα τις προσωπικές προτιμήσεις τους και τους δικούς τους αισθητικούς κώδικες. Επιθυμία τους ήταν η δημιουργία ενός μουσείου στην Αθήνα, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή και να εξοικειωθεί με την τέχνη που οι ίδιοι αγάπησαν. Οραματίστηκαν έναν ζωντανό πολιτιστικό φορέα, ενταγμένο στην τροχιά των διεθνών δρώμενων στον χώρο των εικαστικών τεχνών.
Το Ιδρύμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο κέντρο της Αθήνας στεγάζει τη συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές στον χώρο της νεότερης και σύγχρονης τέχνης.
Οι Ιδρυτές
Βασίλης Π. Γουλανδρής
1913-1994
Ο Βασίλης Γουλανδρής γεννήθηκε στην Άνδρο στις 6 Σεπτεμβρίου του 1913. Ήταν γόνος της Ανδριώτικης εφοπλιστικής οικογένειας Γουλανδρή, γιος του Πέτρου Ι. Γουλανδρή και της Χρυσής Δάμπαση.
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ελλάδα, σπουδάζει Νομικά στην Ελβετία και από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 εγκαθίσταται στην Νέα Υόρκη, όπου και αναλαμβάνει τη διεύθυνση των οικογενειακών ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Διετέλεσε επί σειρά ετών Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Bureau of Shipping.
Εκτός από επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο του εφοπλισμού, ήταν μαζί με τη σύζυγό του, Ελίζα, λάτρης των τεχνών, κυρίως των εικαστικών. Μαζί επισκέπτονταν μουσεία και εκθέσεις, ενίσχυαν με χορηγίες πολιτιστικές εκδηλώσεις και υποστήριζαν νέους κυρίως καλλιτέχνες στο ξεκίνημά τους. Ανέπτυξε ιδιαίτερους δεσμούς με επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς κύκλους συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των διαπολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Για το έργο του, τιμήθηκε το 1981 από το γαλλικό κράτος με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier de la Légion d’Honneur) και το 1986 με τον τίτλο του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής (Officier de la Légion d’Honneur), ενώ το 1983 το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας του απένειμε το παράσημο του Ταξιάρχη των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres). Στην Ελλάδα τιμήθηκε το 1956 με τον Σταυρό των Ταξιαρχών του Τάγματος του Γεωργίου του Α΄, το 1981 με το Αργυρούν Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το 1992 με τη διάκριση του Μεγάλου Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ελίζα Β. Γουλανδρή
1917-2000
Η Ελίζα Γουλανδρή, το γένος Καραδόντη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917. Ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά του Πέτρου και της Ευανθίας Καραδόντη με καταγωγή από την Κυνουρία Αρκαδίας.
Η προικισμένη με ομορφιά και ευφυΐα Ελίζα, που από νεαρή ηλικία γοητεύεται από την Τέχνη, εκφράζει από νωρίς την επιθυμία να υπερβεί τις περιορισμένες προσδοκίες που τρέφουν οι μεσοαστικές οικογένειες της εποχής για τις θυγατέρες τους. Έχοντας ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές της στην Ελλάδα, αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να σπουδάσει.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 γνωρίζει στη Νέα Υόρκη τον επίσης φιλότεχνο Βασίλη Γουλανδρή, από τον οποίο και γοητεύεται, βρίσκοντας στο πρόσωπό του έναν ιδανικό σύντροφο, αλλά και έναν πνευματικό καθοδηγητή στη μύησή της στις εικαστικές τέχνες. Στην Αμερική, όπου διέμειναν για πολλά χρόνια, ανέπτυξαν κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τις οποίες συνέχισαν και αργότερα, όταν εγκαταστάθηκαν, το 1965, στο Παρίσι και την Ελβετία.
Η γαλλική Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την προσφορά της και τη συμβολή της στην ελληνογαλλική φιλία, την τιμά με την ανώτατη διάκριση του Ταξιάρχη των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres), ενώ το 1981 η Ακαδημία Αθηνών της απονείμει το Αργυρούν Μετάλλιο δια «Φιλοπατρία και Φιλοκαλία».
Η ζωγραφική (κατά κύριο λόγο της École de Paris) αποτέλεσε το κατ’εξοχήν αντικείμενο των ενδιαφερόντων τους, συνδέοντάς τους με καλλιτεχνικούς κύκλους του μεταπολεμικού Παρισιού, ενώ παράλληλα, χρησιμοποιώντας το ανεπτυγμένο καλλιτεχνικό τους αισθητήριο, πρόβαλλαν νέους Έλληνες εικαστικούς, βοηθώντας τους να εξελίξουν την τέχνη τους και να διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες.
Σύσταση και σκοπός του Ιδρύματος
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ιδρύθηκε το 1979. Πρόκειται για έναν κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που έχει ως κύριο σκοπό την λειτουργία των μουσείων του στην Άνδρο και τώρα στην Αθήνα, καθώς και την προαγωγή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο των εικαστικών Τεχνών.
Εμπνευστές και χορηγοί του εγχειρήματος αυτού ήταν οι αείμνηστοι Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή, οι οποίοι διακρίνονταν για το ασίγαστο πάθος και την αγάπη τους για τις τέχνες. Οραματίστηκαν έναν ζωντανό πολιτιστικό φορέα, ενταγμένο στην τροχιά των διεθνών δρωμένων στον χώρο των εικαστικών τεχνών.
Μέσω του Ιδρύματος που φέρει το όνομά τους, προικοδότησαν τον γενέθλιο τόπο του Βασίλη, την Άνδρο, με τρεις πρότυπους μουσειακούς χώρους, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (το 1979), όπου εκτίθενται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο (το 1981), του οποίου την κατασκευή χρηματοδότησαν ως δωρεά στο ελληνικό κράτος, και τη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπου οργανώνονται κάθε καλοκαίρι από το 1986 διεθνείς εκθέσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών.
Επιθυμία τους ήταν η δημιουργία ενός έτερου μουσείου στην Αθήνα, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή και να εξοικειωθεί με την Τέχνη που τόσο αγάπησαν. Έφυγαν και οι δυο από τη ζωή, ο μεν Βασίλης Γουλανδρής στις 27 Απριλίου του 1994, η δε Ελίζα στις 25 Ιουλίου του 2000, μην έχοντας προλάβει, δυστυχώς, να δουν το όραμά τους να υλοποιείται. Διέθεσαν ωστόσο γενναιόδωρα όλα τα μέσα προκειμένου ο στόχος τους αυτός να βρει κάποια στιγμή την ενσάρκωσή του.
Το μουσείο της Αθήνας ολοκληρώνεται 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Βασίλη και 19 χρόνια μετά τον θάνατο της Ελίζας Γουλανδρή, σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για το Ίδρυμα, σκοπός του οποίου είναι, παράλληλα με το μουσείο της Άνδρου, να αναδείξει τη νέα αυτή εστία σε φορέα ανάπτυξης πρωτοποριακών πολιτιστικών δράσεων, αξιοποιώντας σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές στον χώρο της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης.
Διοικητικό Συμβούλιο
- Πρόεδρος
Fleurette Π. Καραδόντη - Αντιπρόεδρος
Ελένη Γλύκατζη-Ahrweiler
Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Ευρώπης - Γραμματέας
Κυριάκος Κουτσομάλλης
Διευθυντής Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Μέλος
Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου
Επίτιμη Διευθύντρια Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου - Μέλος
Δήμητρα Φιλίππου - Μέλος
Πέτρος Ι. Γουλανδρής
Στελέχωση
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δρ. Κυριάκος Κουτσομάλλης
Γενικός Διευθυντής
Βίβιαν Κουτσομάλλη-Κανιάρη
Υπεύθυνη Διοίκησης
Νομική Υπηρεσία
Κέλλυ Σκαφτούρου
Οικονομική Υπηρεσία - Υπεύθυνη
Κωνσταντίνος Γόρδιος
Οικονομική Υπηρεσία - Βοηθός
ΣΥΛΛΟΓΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Μαρία Κουτσομάλλη-Μορώ
Υπεύθυνη Συλλογής
Φιλιππία Χειλίτση
Βιβλιοθηκονόμος
Κυριάκος Μπακάλης
Λεωνίδας Ίσαρης
Αποθήκευση - Συντήρηση έργων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΜΑΘΗΣΗ
Κατερίνα Γεωργοπούλου
Υπεύθυνη
Ιουλία Μαρούση
Ιωάννα Κουτσούκη
Δημιουργικά εργαστήρια & σχολικές επισκέψεις
Χαρίσσα Χελιώτη
Κρατήσεις & εκπαιδευτικά προγράμματα
Θοδωρής Ρουσσόπουλος
Μαριάνα Μπαϊρακτάρη
Εκπαιδευόμενοι
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΠΡΟΒΟΛΗ
Κατερίνα Βούσουρα
Υπεύθυνη
Γιάννης-Πάρις Κετιπίδης
Διαχείριση Ψηφιακών Μέσων
Παναγιώτης Τσιρώνης
Γραφίστας
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΡΩΝ
Κατερίνα Μαρκαδάκη
Υπεύθυνη
Χάρης Μασούρας
Διαχείριση Διάθεσης Χώρων
Δημήτρης Φειδάνογλου
Εκπαιδευόμενος
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – E-SHOP
Τζίνα Μαρνελάκη
Βάσσα Πολένα
Υπεύθυνες Πωλητηρίων
Λεωνίδας Ίσαρης
Διαχείριση e-shop
Γεωργία Φραγγίστα
Πωλητήριο Αθήνας
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ
Μαρία Χατζημανωλιδάκη
Υπεύθυνη
Κωνσταντίνος Κορμάς
Διαχείριση ξεναγήσεων
Παύλος Γκουγιάννος
Μιχάλης Κλαουδάτος
Δήμητρα Λιανού
Ανίτα Λιάτση
Χριστόφορος Μπότσης
Εξυπηρέτηση Κοινού
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Γιάννης-Δημήτρης Προκόπης
Υπεύθυνος
Γιάννης Σταύρακας
Συντονιστής
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Κυριάκος Μπακάλης
Υπεύθυνος
Βλαδίμηρος Μαντάν
Ηλεκτρολόγος
Λευτέρης Μαλάμος
Βοηθός
Γιάννης Οσάφι
Γενικών καθηκόντων
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Σωτήρης Πιπέρας
Υπεύθυνος
Μαρία Βασιλείου
Χρύσα Γεωργαλά
Χάρης Καψάλης
Μιχάλης Παλαιολόγος
Δημήτρης Παπακωστόπουλος
Αντώνης Πασπαλιάρης
Νικόλαος Ρούσσος
Φύλαξη
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ & ΥΓΙΕΙΝΗ
Μαρίνος Λουσίδης
Υπεύθυνος
Βιολέτα Οσάφι
Συντονίστρια
Άλμα Αγόλλι
Μαριόγκα Γιαννίση
Ρίκι Πανγκιλινάν
Καθαρισμός
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΝΔΡΟΣ
Μιχάλης Σαλωνίκης
Εξυπηρέτηση Κοινού
Άννα Σιδέρη
Καθαρισμός