Μιχάλης Μαδένης (1960 - )

Χειμώνας

2017
    Λάδι σε καμβά
86 × 114 εκ.
Υπογραφές
Υπογραφή «Μαδένης» (κάτω δεξιά)
Εκτίθεται
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
Όροφος 3ος
Κωδικός Ξενάγησης
337
Φωνητική ξενάγηση

Όταν ο Μιχάλης Μαδένης έπρεπε να ταξιδεύει καθημερινά από την Αθήνα στην Κόρινθο, έπειτα στη Νεμέα και πάλι πίσω στην Αθήνα για να διδάξει σε σχολεία της περιοχής, κατέγραφε στη μνήμη και στην ψυχή του όλες αυτές τις ατέρμονες διαδρομές, την εναλλαγή του τοπίου και τους άφθαστους ορίζοντες, για να επανέλθει κατόπιν στο εργαστήριό του και να αποτυπώσει στον καμβά τον θησαυρό του ελληνικού τοπίου στο πέρασμα των εποχών.

Το παρόν έργο, αν και επιθυμεί να περιγράψει τον χειμώνα σε κάποιο σημείο της ελληνικής υπαίθρου, δεν φείδεται των έντονων φωτεινών χρωμάτων, που με επάλληλες στρώσεις δημιουργούν έναν σχεδόν ανάγλυφο πίνακα, σε μια ανάγκη του καλλιτέχνη να μεταφέρει τη δύναμη της φύσης. Το χώμα, η βλάστηση, ο καταπράσινος ορίζοντας κάτω από τον χειμωνιάτικο ουρανό είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το έργο. Ο Μαδένης μένει πιστός σε μια παραστατική ζωγραφική με εξπρεσιονιστικές επιρροές και, συχνά, ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο.

Γεννημένος στην Κομοτηνή το 1960, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Παναγιώτη Τέτση. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελεύθερη Ακαδημία Τεχνών της Χάγης. Εργάζεται παράλληλα ως καθηγητής καλλιτεχνικών σε σχολεία της χώρας.

.

.

Μιχάλης Μαδένης
(1960 - )
Φύλο
Άνδρας
Εθνικότητα
Ελληνική
Όνομα
Μιχάλης
Επώνυμο
Μαδένης
Γέννηση
Κομοτηνή, Ελλάδα, 1960
9065