Η περιβαλλοντική ταινία A Letter from Yene προέκυψε μέσα από συνομιλίες του δημιουργού Manthia Diawara με την τοπική κοινότητα της παραθαλάσσιας πόλης της Σενεγάλης και ξεδιπλώνεται σαν ένα γράμμα προς τον θεατή. Στο φιλμ ο κινηματογραφιστής είναι, παράλληλα, ο αφηγητής και ο ιδιοκτήτης ενός παραθαλάσσιου σπιτιού της περιοχής. Μέσα από συναντήσεις με ψαράδες και συλλέκτες βότσαλων ο Diawara διερευνά πώς οι ζωές τους συμβάλλουν συλλογικά και εν αγνοία τους στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που μοιράζονται από κοινού. O Manthia Diawara αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Édouard Glissant υποστήριζε με θέρμη, “Rien n’est vrai, tout est vivant”, δηλαδή πως η ιερότητα της ζωής δεν βρίσκεται μόνο μεταξύ των ανθρώπων, αλλά παντού, στον αέρα, στη γη και στα ποτάμια. Πρέπει να την προστατεύσουμε για την επιβίωσή μας».

Η ταινία αποτελεί ανάθεση του οργανισμού Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI), της Serpentine του Λονδίνου και της πλατφόρμας MUBI στο πλαίσιο του προγράμματος Back to Earth της Serpentine.


Περισσότερα για τον Manthia Diawara

Ο Manthia Diawara (γεν. 1953) είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, θεωρητικός του πολιτισμού, μελετητής και ιστορικός τέχνης. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και διευθυντής του Ινστιτούτου Αφροαμερικανικών Ζητημάτων. Μέρος της έρευνάς του αφορά τις πολιτισμικές σπουδές γύρω από τις μαύρες κοινότητες, αν και το έργο του διαφέρει από την παραδοσιακή προσέγγιση που έλαβε χώρα στη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μαζί με άλλους μελετητές, ο Diawara προσπάθησε να ενσωματώσει την εξέταση των συνθηκών διαβίωσης των Αφροαμερικανών για να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο για τη μελέτη της αφρικανικής διασποράς και κουλτούρας.


Παρασκευή 28 Απριλίου | 19.00
Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι

Γενικό Εισιτήριο: 8,00€
Εισιτήριο για B&E Members: 6,40€

Προπώληση εισιτηρίων

VIVA.GR

A Letter from Yene (2022)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Manthia Diawara
ΣΕΝΑΡΙΟ: Manthia Diawara
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Jürgen Bock
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 50'


ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35, T. 210 72 52 895, F. 210 72 35 467, E. visit@goulandris.gr

Αμφιθέατρο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
Παρασκευή 28 Απριλίου | 19.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ