Ποιες είναι οι δομές ενός μουσειακού χώρου και τι σχέση έχουν με το ανθρώπινο σώμα;

Πώς συμμετέχει το σώμα στη μάθηση;

Ποιες είναι οι βασικές αρχές και οι κοινωνικό-πολιτικές προεκτάσεις του body based pedagogy;


Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή θα φιλοξενήσει το εργαστήριο σωματοποίησης για ενήλικες (body based pedagogy) της μουσειοπαιδαγωγού και ερευνήτριας Φιλίππας Χριστόφαλου, το οποίο έχει βασιστεί στον μουσειακό χώρο του Ιδρύματος και σε επιλεγμένα έργα της Συλλογής του.

Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το Μουσείο ως δημόσιο χώρο και πεδίο μάθησης, θα εξετάσουν τον ρόλο του σώματος στη μουσειακή εμπειρία (museum bodies) και θα εφαρμόσουν ασκήσεις σωματοποίησης (body based pedagogies) ως απαραίτητο στοιχείο ενός συμμετοχικού μουσείου. Θα εξετάσουν τη «συνάντηση» των επισκεπτών του μουσείου και την αλληλεπίδρασή τους με ένα έργο τέχνης αλλά και με τον μουσειακό χώρο (art encounters), τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Το αντικείμενο του εργαστηρίου αλλά και ο τρόπος διεξαγωγής του στηρίζεται στο body based pedagogy της Φιλίππας Χριστόφαλου. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν το θεωρητικό πλαίσιο μαζί με παραδείγματα, σύγχρονες τάσεις και εφαρμογές σε μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα της Αμερικής και όχι μόνο. Θα δοθεί σχετικό υλικό και βιβλιογραφία, ενώ θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές embodied storytelling για τη καταγραφή της εμπειρίας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με την ενεργό συμμετοχή των επισκεπτών στον μουσειακό χώρο, σε πολιτισμικά ιδρύματα και σε χώρους άτυπων μορφών εκπαίδευσης (ενδεικτικά: εκπαιδευτικοί, μουσειολόγοι, εικαστικοί, επιμελητές κ.ά.). Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία με χορό ή θέατρο.


Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Φιλίππα Χριστόφαλου

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Α’ μέρος: Σάββατο 25 Ιουνίου, 10.00-13.00
Β’ μέρος: Κυριακή 26 Ιουνίου, 10.00-11.30 και 12.00-15.00

Κόστος συμμετοχής: 60€

Απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.grΦιλίππα Χριστόφαλου

Η Φιλίππα Χριστόφαλου είναι υποψήφια διδάκτορας στη μουσειακή εκπαίδευση στο Columbia University της Νέας Υόρκης και παράλληλα εργάζεται ως μουσειολόγος. Μέσα από τις σπουδές της αλλά και μια πολυσχιδή εμπειρία σε άτυπες μορφές εκπαίδευσης έχει αναπτύξει μια σειρά από τεχνικές σωματοποίησης (body based pedagogies) που στοχεύουν σε μια ουσιαστική συνάντηση των επισκεπτών ενός μουσείου με τα έργα τέχνης, τον μουσειακό χώρο αλλά και τον εαυτό τους.

Έχει ιδρύσει την πολιτιστική εταιρεία Drama Science Lab, που γεφυρώνει επιστημονικά πεδία με τη τέχνη προσφέροντας εικαστικές και πολιτιστικές εμπειρίες για το κοινό, ενώ σε συνεργασία με Illinois Science Council και πολιτιστικούς φορείς δημιούργησε το 2018 το πρώτο και μοναδικό SciArt Festival στην Αμερική.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35, T. 210 72 52 895, F. 210 72 35 467, E. visit@goulandris.gr
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
25/06/2022 | 10.00-13.00 και 26/06/2022 | 10.00-11.30 & 12.00-15.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ