Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρέχει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα ξενάγησης στην έκθεση «Henri Cartier-Bresson», που παρουσιάζεται στο Μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα από 3 Ιουλίου έως 27 Οκτωβρίου 2024.

Όσοι επισκέπτες επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις ξεναγήσεις, μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά τα εισιτήριά τους από το goulandris.gr, αλλά και από το εκδοτήριο εισιτηρίων του Μουσείου, με την επιφύλαξη της σχετικής διαθεσιμότητας.


Φέτος το καλοκαίρι, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή με τη συμβολή του Ιδρύματος Henri Cartier-Bresson θα αποτίσει φόρο τιμής στο μοναδικό ζευγάρι καλλιτεχνών Henri Cartier-Bresson (1908-2004) και Martine Franck (1938-2012), με ένα διπλό φωτογραφικό αφιέρωμα που θα παρουσιάζεται παράλληλα και στα δυο του μουσεία, στην Αθήνα και στην Άνδρο, από τις 3 Ιουλίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2024.

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα θα παρουσιάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Cartier-Bresson, το οποίο θα αποτελείται από δύο ξεχωριστές ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν οι 74 φωτογραφίες που απαρτίζουν το λεύκωμα Images à la sauvette (The Decisive Moment), το οποίο εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Tériade (Στρατή Ελευθεριάδη) και με τη βοήθεια του Matisse από τους εκδότες Simon & Schuster. Το μοναδικό αυτό λεύκωμα δημοσιεύτηκε το 1952 και οι φωτογραφίες του ταξιδεύουν το κοινό σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου όπως η Γαλλία, η Ίταλία, η Ίσπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Ίνδία, το Πακιστάν, η Βιρμανία, η Ίνδονησία και η Κίνα. Έχει χαρακτηριστεί από τον Robert Capa ως «Βίβλος για φωτογράφους» και παραμένει ακόμα και σήμερα η πιο διάσημη αναφορά στο έργο του Cartier-Bresson.

Στην δεύτερη ενότητα, για πρώτη φορά συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Cartier-Bresson στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του το 1937, το 1953 και το 1961. Μέσα από τις φωτογραφίες ο επισκέπτης ταξιδεύει στην Αθήνα, στις Κυκλάδες, στους σημαντικότερους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και στις πιο απόμακρες πλευρές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου των δεκαετιών του ’30, του ’50 και του ‘60. Περίπου το 80% της έκθεσης θα αποτελείται από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά παγκοσμίως, τα οποία θα πλαισιώνονται με πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό όπως επιστολές, contact sheets κ.ά.

Οι εκθέσεις είναι υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού.


Ξεναγήσεις στην έκθεση «Henri Cartier-Bresson»

Μουσείο Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, Αθήνα

Από τις 3 Ιουλίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2024
Κάθε Σάββατο & Κυριακή
| 12.00-12.45

Κόστος συμμετοχής
Είσοδος και ξενάγηση στην περιοδική έκθεση | 18€
Μειωμένο εισιτήριο και ξενάγηση στην περιοδική έκθεση | 15€
Ελεύθερη είσοδος και ξενάγηση στην περιοδική έκθεση | 6

Διάρκεια ξενάγησης: 45’

Αριθμός συμμετεχόντων: Από 3 έως 25 άτομα

* Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να προσέρχονται στο μουσείο 15' πριν την συμφωνημένη ώρα έναρξης της ξενάγησης.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Ομαδικές & ιδιωτικές ξεναγήσεις

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σας παρέχει επίσης τη δυνατότητα να προγραμματίσετε τη δική σας ιδιωτική ή ομαδική ξενάγηση, σύμφωνα με τις ανάγκες σας

Προγραμματίστε εγκαίρως την ξενάγησή σας τηλεφωνικά στο 210 72 52 895 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση tours@goulandris.gr

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35, T. 210 72 52 895, F. 210 72 35 467, E. visit@goulandris.gr
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
Από 3/7 έως 27/10: Κάθε Σάββατο & Κυριακή | 12.00-12.45

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ