Τι πραγματικά γνωρίζετε για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του;

Αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh «Η συγκομιδή της ελιάς» που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος.

«Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί», γράφει ο Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 και κλείνει «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι».


Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, με ξεναγό τον Αριστοτέλη Μέγκουλα. Μαζί με τον διακεκριμένο chef θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.

Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον;

Ανακαλύψτε τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχατε καν φανταστεί. Δοκιμάστε βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντάς το με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και γνωρίστε διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.


Αριστοτέλης Μέγκουλας

Γεννημένος στο Παρίσι, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας, που βρίσκεται ανάμεσα στους 100 επιδραστικότερους chef της δεκαετίας, μεγάλωσε στον Πειραιά, σπούδασε οικονομικά στη Μπολόνια, την γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, για να τον κερδίσει η ιδιαίτερη πατρίδα του η Κέρκυρα. Μέσα από την ιδιαίτερη μαγειρική του και τους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών που δοκιμάζει, στόχος του είναι η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με νοστιμιές, κρασί και αγάπη. Από το 2006 η δημιουργική του βάση είναι το αγαπημένο του εστιατόριο Pomo d’Oro Corfu στην Κέρκυρα, με σημαντικές διακρίσεις όπως δυο αστέρια στον οδηγό του fnl-guide, βραβείο σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας από το Αθηνόραμα-Alpha Guide και χρυσός φοίνικας από τον γαστρονομικό οδηγό Flag.


«Η ελιά είναι Delacroix»

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή


Ημέρες διεξαγωγής:
(Κάθε συνάντηση είναι αυτοτελής)

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 | 19.00-21.00
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 | 19.00-21.00
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 | 19.00-21.00
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025 | 19.00-21.00
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 | 19.00-21.00
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 | 19.00-21.00
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025 | 19.00-21.00

Αριθμός συμμετοχών: Έως 20 άτομα

Κόστος συμμετοχής: 60€
Κόστος συμμετοχής για B&E Members: 48€

* Σας προτείνουμε να μην έχετε πιει καφέ πριν από τη δράση, να μην φοράτε έντονα αρώματα και να μην έχετε πλύνει τα χέρια σας με αρωματικό σαπούνι.
** Οι συμμετέχοντες προτείνεται να βρίσκονται στον χώρο του μουσείου 15’ πριν την έναρξη της δράσης.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35, T. 210 72 52 895, F. 210 72 35 467, E. visit@goulandris.gr

Café-Restaurant

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
Τετάρτη 30/10, 13/11, 18/12/2024, 29/01, 19/02, 19/03, 23/04/2025 | 19.00-21.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ