Ένα θαλάσσιο κήτος. Ένας «ελάσσων προφήτης». Η Ελπίδα και η Υπακοή ως δίπολα, ως ρόλοι. Το ορατόριο του Tζοβάννι Μπαττίστα Μπασσάνι Ιωνάς (1689), στην πρώτη ελληνική του παρουσίαση, διασκευάζεται από τον Τούρκο συνθέτη Τόλγκα Τουζούν.

Δράττουμε, λοιπόν, το νήμα που ενώνει τη Δύση και την Ανατολή με επίκεντρο μια ιστορία που συναντάμε σε διαφορετικές θρησκείες , όπως και στην ελληνική μυθολογία. Ο συνθέτης αναφέρει : «Το έργο Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό; αποτελεί μια απόπειρα συμφιλίωσης της ιστορικής απήχησης του ορατορίου του 17ου αιώνα του Τζοβάννι Μπαττίστα Μπασσάνι με ένα σύγχρονο όραμα. Το ίδιο το έργο παρέχει το θεμελιώδες υλικό γι αυτήν την επανερμηνεία. Η δομή, τα θεματικά στοιχεία του, τα βασικά μοτίβα , το λιμπρέτο του λειτουργούν ως άγκυρες στην ανάπτυξη της σύγχρονης διασκευής του.

Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσέγγισης είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) τόσο στη δημιουργία κειμένου όσο και στη φωνητική σύνθεση. Στοιχεία που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, σχεδιασμένα να συμπληρώνουν τη θεματική ουσία του ορατόριου, ενσωματώνονται στον μουσικό ιστό. Ταυτόχρονα, οι φωνές που δημιουργούνται από το AI χρησιμεύουν ως πρόσθετα στρώματα στο ηχητικό φάσμα, δημιουργώντας μια αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπινων και συνθετικών φωνητικών εκφράσεων». Ο ανθρωπομορφισμός ζώων και ιδεών συνομιλεί με τα ιερά πάθη του ήρωα συνθέτοντας ένα μωσαϊκό στο οποίο χώρεσαν τα πάντα: το θρησκευτικό δράμα, οι υπαρξιακές αγωνίες, η σύγχρονη τέχνη, η κυνική ελαφράδα μιας μεταβατικής εποχής, όχι πολύ διαφορετικής από τη δική μας.


Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό;

Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 | 20.00 & 21.30

Αμφιθέατρο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Είσοδος ελεύθερη


Διασκευή, σύνθεση, στίχοι: Τόλγκα Τουζούν
Εικαστική, ενδυματολογική επιμέλεια: Βαγγέλης Μαντζαβίνος

Ερμηνεύουν:
Αναστασία Κότσαλη μεσόφωνος
Βασίλης Ζιγκερίδης κανονάκι
Γκουίντο ντε Φλάβιις σαξόφωνο


Σύντομα βιογραφικά σημειώματα


Ο Τόλγκα Τουζούν (Ph.D.) είναι συνθέτης ηλεκτροακουστικής μουσικής και performer. Άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα κλασικού πιάνου σε ηλικία έντεκα ετών. Αφού έλαβε το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες, σπούδασε σύνθεση με τους Πήτερ Σνάππερ και Μαρκ Ουίνγκεϊ, καθώς και ενορχήστρωση με τους Ιλχάν Ουσμάνμπας και Χασάν Ουτζαρσούστο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών σύνθεσης στο CUNY Graduate Center, σπούδασε σύνθεση με τους Ντέιβιντ Όλαν και Τριστάν Μουράιλ στη Νέα Υόρκη και με τον Φιλίπ Λερού στο Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε masterclasses με σημαντικούς συνθέτες, ενώ έχει δώσει διαλέξεις για τη θεωρία της μουσικής και την ηλεκτροακουστική μουσική σε διεθνή συνέδρια. Μεταξύ 2003-2005 δίδαξε αρμονία και σύνθεση στο Brooklyn College Conservatory of Music. Συμμετείχε στο μάθημα μουσικής σύνθεσης και μουσικής μέσω Η / Υ (computer music) στο IRCAM κατά την περίοδο 2005-2006. Συνθέσεις του έχουν παιχτεί σε διάφορες πόλεις σε Αμερική και Ευρώπη. Παράλληλα με τη σύνθεση, παίζει επίσης σε πειραματικές, τζαζ και ηλεκτρονικές σκηνές, σόλο ή με άλλους καλλιτέχνες. Είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης όπου διδάσκει σύνθεση και ηλεκτρονική μουσική.ΕΙΣΟΔΟΣ
Δωρεάν
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35, T. 210 72 52 895, F. 210 72 35 467, E. visit@goulandris.gr

Αμφιθέατρο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 | 20.00 & 21.30 (αμφιθέατρο)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή
E. info@nationalopera.gr

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα 11635
Τ. 210 72 52 895
E. visit@goulandris.gr