Ο André Masson και η Αρχαία Ελλάδα

01.07 - 30.09.2007

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή προκειμένου να τιμήσει έναν από τους κορυφαίους Γάλλους ζωγράφους του εικοστού αιώνα, διοργάνωσε μια έκθεση αφιερωμένη στον André Masson (1896 -1987).

Το πολυδιάστατο καλλιτεχνικό έργο του Masson έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των εικαστικών τεχνών του 20ού αιώνα. Ο καλλιτέχνης ταυτίστηκε με την εξέλιξη του σουρεαλισμού, κίνημα με το οποίο συμπορεύθηκε σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής του. Η αναδρομή στο ζωγραφικό χώρο και χρόνο του André Masson, επιχειρήθηκε μέσα από ένα προσφιλές για τον καλλιτέχνη θέμα. όπως είναι αυτό της Αρχαίας Ελλάδας και των μύθων της.

Το ευρύτερο έργο του Masson εκλαμβάνεται ως μία σφαιρική μελέτη πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη. Βασιζόμενος στις θεωρίες του Ηράκλειτου – ως προς την κίνηση του ανθρώπου και του σύμπαντος – εξέτασε την εξέλιξη της φύσης του ανθρώπου μέσα από την αγωνία του για το μέλλον και τη σχέση του με τη φύση. Οι μύθοι, η αρχαία τραγωδία, η διονυσιακή λατρεία και οι αρχέγονες κοσμικές ιστορίες της ελληνικής αρχαιότητας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του σημαντικού εικαστικού του έργου.

Η έκθεση «Ο André Masson και η Αρχαία Ελλάδα» εστίαζε στο θέμα της μεταμόρφωσης της ανθρώπινης φύσης στη διάσταση που έδωσε η αρχαιοελληνική ιστορία και φιλοσοφία στην ισορροπία ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα. Η έκθεση που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο περιελάμβανε μερικά από τα πιο σημαντικά ζωγραφικά έργα και σχέδια του Masson με θέματα από την ελληνική μυθολογία, όπως ο μύθος του Μινώταυρου, της Αριάδνης, του Δαίδαλου και του Ίκαρου και οι άθλοι του Ηρακλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναδρομικές εκθέσεις για τον André Masson έχουν πραγματοποιηθεί στα σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ, το Μusée National d’ Art Moderne de la Ville de Paris, στο Grand Palais στο Παρίσι. κα. Για την πραγματοποίηση του εν λόγω αφιερώματος μουσεία διεθνούς βεληνεκούς όπως το Centre Georges Pompidou, καθώς και διάσημες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές προέβησαν στον δανεισμό πολύ σημαντικών έργων του καλλιτέχνη.

O κατάλογος της έκθεσης

Αρχαία Ελλάδα και André Masson

Κατάλογος έκθεσης 2007

  • Κυριάκος Κουτσομάλλης, Didier Ottinger, William Jeffett,
  • Έτος κυκλοφορίας
    2007
30,00 €
TIMH
15,00 €
ΕΚΠΤΩΣΗ  -50%
13,50 €
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΗ

Συντελεστές

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Οργάνωση Έκθεσης
Guite Masson, Didier Ottinger, Κυριάκος Κουτσομάλλης Επιμέλεια Έκθεσης
Μαγδαληνή Παπανικολοπούλου Σήμανση Έκθεσης
Ελένη Γαλάνη Επικοινωνία
Αλεξάνδρα Παπακωστοπούλου Γραμματεία
Progress Fine Art, Morel & Cie Fine Art Insurance Brokers, Blackwall Green Ασφάλειες έργων
Ορφεύς Βεϊνόγλου, Andre Chenue SA, Globus Israel, Panzironi Art Transport, Hasenkamp Internationale Transporte, Pacart, Rodolphe Haller SA, Masterpiece International Μεταφορές έργων

Σχετικά προϊοντα από το πωλητήριο