Δημήτρης Μυταράς

Από το Σύγχρονο στο Διαχρονικό

01.07 - 30.09.2018

Το καλοκαίρι του 2018, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον καταξιωμένο, πολυσχιδή και ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό Δημήτρη Μυταρά (1934-2017).

Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά είναι η συνύπαρξη αντιφατικών δεδομένων, τα οποία επιδέξια διαπλέκονται, δημιουργώντας την παραδοξότητα που διατρέχει τη γόνιμη και δημιουργική καλλιτεχνική του πορεία. Η ποίηση συνεκφράζεται με τη βία, ο λυρισμός με τη βαναυσότητα, η ηδονή με την τραχύτητα. Πρόκειται για ένα έργο σύνθετο αλλά πρωτότυπο και αυθεντικό, με πολλαπλές όψεις, που εξελίσσεται επί εξήντα σχεδόν χρόνια, όσα δηλαδή και ο δημιουργικός χρόνος του Μυταρά, ο οποίος με πλήρη αφοσίωση επιτέλεσε το λειτούργημα του καλλιτέχνη, ερευνώντας και αναδεικνύοντας με υποκειμενικότητα και ιδιομορφία τον τρόπο να συλλαμβάνει τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Εκτός από διακεκριμένος ζωγράφος τον οποίο όλοι γνωρίζουμε, υπήρξε και ποιητής, ταλαντούχος σκηνογράφος, ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και χαρισματικός δάσκαλος. Σκοπός του αφιερώματος ήταν να αναδειχθούν τόσο η θεματική πολυμέρεια, όσο και η τεχνοτροπική ποικιλομορφία και επιδεξιότητα.

  • Η διαρθρωτική δομή του αφιερώματός μας ξεκινούσε από την πρώιμη νεανική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ωριμότητα.
  • Στη συνέχεια, η δεύτερη ενότητα της έκθεσης ήταν αφιερωμένη στην ιδιαίτερη σχέση του Δημήτρη Μυταρά με τον χώρο του θεάτρου, με τον οποίο σχετίστηκε πάνω από 40 χρόνια.
  • Η επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα δίνει στον καλλιτέχνη την ευκαιρία να αλλάξει άρδην τη ζωγραφική του για να καταγγείλει τα τεκτενόμενα. Τα αρχαία αγάλματα κάνουν την εμφάνισή τους στο έργο του, ενώ θα ακολουθήσουν τα πολύ γνωστά Επιτύμβια, καθώς και τα έργα «Ντοκουμέντα».
  • Πέρα από την σκοτεινή αυτή περίοδο, η βία θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο έργο του με τις μοτοσυκλέτες, τα δυστυχήματα, τα αλλοιωμένα από τον άνθρωπο τοπία, αλλά και με τα πολύ αγαπημένα του σκυλιά.
  • Η προοδευτική εμφάνιση των γυναικείων μορφών, που θα εδραιώσουν οριστικά τη φήμη του, θα του δώσουν την ευκαιρία να ανανεώσει την παλέτα του, προσδίδοντας μία νεοφανή ζωντάνια.
  • Τέλος, ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει τον πολύ ταλαντούχο πορτραιτίστα Μυταρά. Μια ενότητα έργων που διατρέχει το σύνολο της πορείας του καλλιτέχνη, ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του '60, έως και το θάνατό του.

Η δυνατότητα πρόσβασης στο εντυπωσιακό σε όγκο και ποιότητα αρχείο του διακεκριμένου αείμνηστου Δημήτρη Μυταρά, έφερε στο φως μια πληθώρα ανέκδοτων δεδομένων, τα οποία και προσέδωσαν στην έρευνά μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σπουδαιότητα. Όλα αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στον δίγλωσσο συνοδευτικό κατάλογο που πλαισίωσε το εικαστικό αυτό αφιέρωμα, συνοδευόμενα από φωτογραφικές αναπαραγωγές του συνόλου των έργων που εκτέθηκαν, αλλά και από ένα εκτενές χρονολόγιο της ζωής του καλλιτέχνη.

O κατάλογος της έκθεσης

Δημήτρης Μυταράς, Από το Σύγχρονο στο Διαχρονικό

Κατάλογος έκθεσης 2018

  • Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau,
  • Έτος κυκλοφορίας
    2018
30,00 €
TIMH
15,00 €
ΕΚΠΤΩΣΗ  -50%
13,50 €
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΗ

Συντελεστές

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Οργάνωση Έκθεσης
Κυριάκος Κουτσομάλλης Γενική Διεύθυνση
Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau Επιμέλεια Έκθεσης
Αλεξάνδρα Παπακωστοπούλου Γραμματειακή Στήριξη
Γιάννης Κετιπίδης Βοηθός Έρευνας
ΕΛΙΞ - Ανδρέας Γεωργιάδης, Παρασκευή Γερολυμάτου Σχεδιασμός έκθεσης - Σήμανση
Μικρή Άρκτος Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
Βίβιαν Κουτσομάλλη Νομικός Σύμβουλος
Κέλλυ Σκαφτούρου, Χάρης Μασούρας Οικονομική Διαχείριση
Βαγγέλης Παναγιωταράκος Υπεύθυνος Δικτύου
Λεωνίδας Ίσαρης Υπεύθυνος Πωλητηρίου
Σωτήρης Πιπέρας Υπεύθυνος Ασφάλειας
Μιχάλης Σαλωνίκης Υπεύθυνος Διαχείρισης
Ορφεύς Βεϊνόγλου Μεταφορές έργων
Karavias underwriting agency Ασφάλειες έργων
Χριστόφορος Δουλγέρης Φωτογράφος

Σχετικά προϊοντα από το πωλητήριο