Π. Τέτσης

Θάλαττα

25.06 - 24.09.2006

Το καλοκαίρι του 2006, οι χώροι του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο πλημμύρισαν με χρώμα και φως, καθώς ο διακεκριμένος ζωγράφος της σύγχρονης νεοελληνικής ζωγραφικής μας παράδοσης Παναγιώτης Τέτσης (1925-2016) ήταν εκεί για να μας προσφέρει αυτή την απόλαυση.

Η χρωματική αυτή ελεγεία ήταν μία αναδρομή στον ζωγραφικό χώρο και χρόνο του Τέτση μέσα από ένα αγαπητό σε όλους μας θέμα, τη θάλασσα. Η θάλασσα ως βίωμα και μνήμη αποτελεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο, όπου ο καλλιτέχνης από το ξεκίνημά του εστίασε ένα σημαντικό μέρος των εικαστικών του προβληματισμών και αναζητήσεων που τον ανέδειξαν σε έναν αυθεντικό εκφραστή της θαλασσογραφικής μας παράδοσης.

Το πανάρχαιο αυτό θέμα ο Π. Τέτσης το ζωγραφίζει στο πνεύμα των καιρών, χωρίς στερεότυπα αλλά ούτε και ακραίες ρήξεις, οδηγώντας το στη σύγχρονη εικονογραφική του εκδοχή με κανόνες και αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Τα θαλασσινά του τοπία είναι ένας ύμνος στο Αιγαίο, τη θάλασσα του φωτός και των μύθων, τη θάλασσα των εναλλασσόμενων χρωματικών παραλλαγών και αποχρώσεων.

Ζωγράφος του χρώματος και των αισθήσεων, ο Τέτσης όπως στο κάθε του έργο - σ' όποιον θεματικό του κύκλο κι αν αυτό ανήκει - έτσι και στις θαλασσογραφίες του, βάζει το δικό του στίγμα, τη δική του σφραγίδα. Η συνθετική καθαρότητα, η μνημειακότητα, τα ανοιχτά περιγράμματα, οι πλατιές πινελιές και η χρωματική πληρότητα είναι στοιχεία που προσφέρουν στον αποδέκτη ψυχική ευφορία και τέρψη των αισθήσεων.

Η έκθεση - αφιέρωμα στον Π. Τέτση περιελάμβανε ελαιογραφίες και υδατογραφίες μνημειακών κατά το πλείστον διαστάσεων, οι οποίες προέρχονταν από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, αλλά και δημιουργίες τις οποίες ο Π. Τέτσης ζωγράφισε με την ευκαιρία αυτού ακριβώς του αφιερώματος.

Η έκθεση συνοδεύτηκε από έναν ιδιαίτερα φροντισμένο κατάλογο στον οποίο περιέχονται κείμενα του κυρίου Κυριάκου Κουτσομάλλη, Διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, του κυρίου Guiliano Serafini, Κριτικού και Ιστορικού Τέχνης, καθώς και του κυρίου Χάρη Καμπουρίδη, Τεχνοκριτικού και Σημειολόγου.

Έργα από την έκθεση

O κατάλογος της έκθεσης

Π. Τέτσης, Θάλαττα

Κατάλογος έκθεσης 2006

  • Κυριάκος Κουτσομάλλης, Giuliano Serafini, Χάρης Καμπουρίδης,
  • Έτος κυκλοφορίας
    2006
20,00 €
TIMH
10,00 €
ΕΚΠΤΩΣΗ  -50%
9,00 €
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΗ

Συντελεστές

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Οργάνωση Έκθεσης
Κυριάκος Κουτσομάλλης Επιμέλεια Έκθεσης
Μαγδαληνή Παπανικολοπούλου Σήμανση Έκθεσης
Ελένη Γαλάνη Επικοινωνία
Αλεξάνδρα Παπακωστοπούλου Γραμματεία
Progress Fine Art Ασφάλειες έργων
Ορφεύς Βεϊνόγλου Μεταφορές έργων

Σχετικά προϊοντα από το πωλητήριο