Την Τρίτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από τις 13.00 έως τις 17.00 ανοίγει τις πόρτες τις μόνιμης Συλλογής του δωρεάν για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και έναν συνοδό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Συλλογή σε ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες περιήγησης.

Γνωρίζοντας πως οι πολυσύχναστοι και μη οικείοι χώροι, καθώς και τα μέρη με πλούσια πολυαισθητηριακά ερεθίσματα, μπορεί να αποτελέσουν μια πρόκληση για τα αυτιστικά άτομα και τα άτομα με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Happy Act και με την πολύτιμη υποστήριξη της Eurobank, έχει ολοκληρώσει ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα προσβασιμότητας για νευροδιαφορετικά άτομα (άτομα με αυτισμό και άτομα με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας) που περιλαμβάνει: Ειδική επιτόπια σήμανση, Χάρτη Αισθητηριακής Προσβασιμότητας, κοινωνική ιστορία (social story), παροχή sensory kits, και φυσικά την κατάλληλη ειδική επιμόρφωση του προσωπικού του Μουσείου.

Με στόχο η επίσκεψη στο Μουσείο να μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία για όλους, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, με γνώμονα την συμπερίληψη, έχει εξασφαλίσει ότι την Τρίτη 2 Απριλίου – ημέρα που το Μουσείο κανονικά είναι κλειστό – άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και οι συνοδοί τους θα μπορούν να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στους χώρους της μόνιμης Συλλογής του σε συνθήκες ήρεμες, με όσο το δυνατόν λιγότερα πολυαισθητηριακά ερεθίσματα.


Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ελεύθερη είσοδος στη μόνιμη Συλλλογή για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και έναν συνοδό

Τρίτη 2 Απριλίου | 13.00-17.00

Είσοδος ελεύθερη αποκλειστικά για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και έναν συνοδό


Το πρόγραμμα προσβασιμότητας νευροδιαφορετικών ατόμων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή

Το Μουσείο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα διαθέτει ειδική επιτόπια σήμανση και παρέχει στους επισκέπτες του Χάρτη Αισθητηριακής Προσβασιμότητας στον οποίο επισημαίνονται τα διάφορα επίπεδα αισθητηριακών ερεθισμάτων που υπάρχουν σε κάθε χώρο.

Παράλληλα, με την βοήθεια της κοινωνικής ιστορίας (social story) οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για την επίσκεψή τους, έχοντας πρόσβαση σε οπτικό υλικό με φωτογραφίες, σύμβολα και απλό κείμενο που τους ενημερώνει για τις συνθήκες και τα δεδομένα που θα συναντήσουν στον χώρο του Μουσείου, καθώς και για την αλληλουχία των ενεργειών και των επιλογών που θα χρειαστεί να κάνουν.

Στον χώρο του Μουσείου υπάρχουν διαθέσιμα προς δανεισμό αισθητηριακά τσαντάκια (sensory kits), επιμελημένα από την Ελισάβετ Κυριακοπούλου, Παθολόγο Λόγου και Ομιλίας, και τον Αλέξανδρο Πετμεζά, Εργοθεραπευτή, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν στην είσοδο προκειμένου να καλύψουν τις αισθητηριακές τους ανάγκες κατά την περιήγησή τους στο Μουσείο. Σε κάθε τσαντάκι περιλαμβάνονται διαφορετικά αισθητηριακά παιχνίδια και ο αισθητηριακός χάρτης του Μουσείου.

Οι επισκέπτες μπορούν να απευθυνθούν στους υπαλλήλους που βρίσκονται στο Μουσείο για να τους κατευθύνουν κατάλληλα. Το προσωπικό του Μουσείου έχει λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχει εξυπηρέτηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επισκεπτών και να τους εξασφαλίσει μια μοναδική, φιλική και ευχάριστη εμπειρία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ADMISSION
Free
EVENT LOCATION
Basil & Elise Goulandris Foundation, Athens
13 Eratosthenous str., Athens 116 35, Greece. Τ. +30 210 72 52 895, F. +30 210 72 35 467, E. visit@goulandris.gr

Μόνιμη Συλλογή

DATE & TIME
Τρίτη 2 Απριλίου | 13.00-17.00