2023

Επιστημονική Ημερίδα - Μεγαλώνοντας με τον Αυτισμό

Το Σάββατο 1 Απριλίου, τo Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή φιλοξένησε την Επιστημονική Ημερίδα «Μεγαλώνοντας με τον Αυτισμό», που διοργάνωσε η Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΠ «Αγία Σοφία», με αφορμή τα 25 χρόνια του Ειδικού Ιατρείου Διαταραχών Φάσματος Αυτισμού. Η ημερίδα μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω live streaming από τα κοινωνικά δίκτυα του Ιδρύματος.

Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση

2022

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή συνεργάστηκε με την AEGEAN για την πραγματοποίηση εορταστικών δράσεων σε Ιδρύματα, ΜΚΟ παιδικής φροντίδας και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Τον Δεκέμβριο του 2022, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή μαζί με την εθελοντική ομάδα εργαζομένων της AEGEAN ταξίδεψαν ανά την Ελλάδα και προσέφεραν δώρα και στιγμές δημιουργικής χαράς σε περισσότερα από 300 παιδιά που φιλοξενούνται ή υποστηρίζονται από επιλεγμένα ιδρύματα και ΜΚΟ παιδικής φροντίδας καθώς και σε άτομα τρίτης ηλικίας που φιλοξενούνται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το Ίδρυμα συνεργάστηκε με την AEGEAN στην πρωτοβουλία Aegean Santa Crew, με στόχο να μεταφέρει ένα μήνυμα αγάπης και χαράς και να δώσει σε παιδιά και ηλικιωμένους την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από την τέχνη.

Με τη βοήθεια της AEGEAN, μέλη του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ταξίδεψαν σε Ιδρύματα και ΜΚΟ παιδικής φροντίδας σε όλη τη χώρα, από την Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη μέχρι την Κέρκυρα και τη Ρόδο και, με τη χρήση των ειδικών μουσειοσκευών του Μουσείου, υλοποίησαν διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα παιδιά έλαβαν δώρα και έφτιαξαν στολίδια και Χριστουγεννιάτικες κατασκευές εμπνευσμένες από τη Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω του οργανισμού seveneleven, μαζί με το οποίο το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή υλοποιεί ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για άτομα 60+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στα Ιωάννινα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα. Οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε αυτές τις Μονάδες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια κατασκευής Χριστουγεννιάτικων στολιδιών, να φτιάξουν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες και συνθέσεις, αλλά και να έρθουν σε επαφή με την εικονική πραγματικότητα με τη βοήθεια ειδικής μουσειοσκευής.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στους παρακάτω προορισμούς, οι οποίοι επελέγησαν με βάση το πρόγραμμα πτήσεων της Aegean Airlines:

Ιδρύματα & ΜΚΟ παιδικής φροντίδας

  1. Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στην Αλεξανδρούπολη
  2. Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Ηρακλείου των Παιδικών Χωριών στη Κρήτη
  3. Ορφανοτροφείο Θηλέων - Η Μέλισσα στη Θεσσαλονίκη
  4. Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
  5. ΕΛΕΠΑΠ στα Χανιά, Κρήτη
  6. Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου στη Ρόδο
  7. Ορφανοτροφείο Κέρκυρας

Μονάδες φροντίδας Ηλικιωμένων

  1. Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων
  2. Ιωακείμειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο στην Αλεξανδρούπολη
  3. Πτωχοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη

Δημοτικό Γηροκομείο Κέρκυρας

2021

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ενισχύει τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας με 2.300 βιβλία τέχνης

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή προχώρησε στη δωρεά 2.300 βιβλίων τέχνης σε δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση του έργου τους. Η δράση υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της εταιρείας ταχυμεταφοράς ACS η οποία ανέλαβε την αποστολή των βιβλίων.

Μέσα στον Δεκέμβριο, με την πολύτιμη βοήθεια της ACS, τα βιβλία ταξίδεψαν σε 45 συνολικά δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη έως τη Βόρειο Ελλάδα και από τα Ιόνια νησιά έως τα Δωδεκάνησα.

Πρόκειται για λεπτομερείς εκδόσεις αφιερωμένες σε ξένους καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους στον 19ο και τον 20ο αιώνα, όπως οι Matisse, Kandinsky, Balthus, Giacometti, Klee, Chagall, de Chirico, Rodin, Picasso, Braque, Miró, Toulouse-Lautrec, Moore και Delvaux καθώς και διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Μπουζιάνης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Μόραλης και Τέτσης. Όλες οι εκδόσεις προέρχονται από εκθέσεις που έχει διοργανώσει το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από το 1990 έως σήμερα.

Για το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, που δραστηριοποιείται στον χώρο της τέχνης από το 1979 και έχει πλούσια εκδοτική δραστηριότητα, ο εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών και η εξοικείωση του κοινού με μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες αποτελεί προτεραιότητα.

Η δωρεά εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωφελών δράσεων του Ιδρύματος και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα, το Ίδρυμα προγραμματίζει επίσης να ενισχύσει βιβλιοθήκες που βρίσκονται στην Αττική.

Φέτος τα Χριστούγεννα, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή επισκέφθηκε ιδρύματα και ΜΚΟ παιδικής φροντίδας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την AEGEAN

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και η εθελοντική ομάδα της AEGEAN προσέφεραν στιγμές χαράς και δώρα σε περισσότερα από 300 παιδιά που φιλοξενούνται ή υποστηρίζονται από επιλεγμένα ιδρύματα και ΜΚΟ παιδικής φροντίδας σε όλη τη χώρα.

Μέλη του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ιδρύματος υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα με τη βοήθεια των ειδικών μουσειοσκευών του Μουσείου και, μαζί με τους εθελοντές της AEGEAN που προσέφεραν δώρα, ανέλαβαν την ψυχαγωγία των παιδιών, φτιάχνοντας Χριστουγεννιάτικα στολίδια και καλλιτεχνικές κατασκευές εμπνευσμένες από τη Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος.

Στην ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία συμμετείχαν παιδιά από το ορφανοτροφείο Μέλισσα στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, την Κιβωτό του Κόσμου στη Χίο, το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου στη Ρόδο, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με νεοπλασία «Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» στην Κρήτη και το ορφανοτροφείο Κέρκυρας.

2020

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με 50.000 προστατευτικές μάσκες

Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και συμπαράστασης προς το σημαντικό έργο που επιτελείται από τους ιατρούς και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, τον Απρίλιο το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή δώρισε στο Υπουργείο Υγείας 50.000 προστατευτικές μάσκες (χειρουργικές μάσκες μισού προσώπου 3ply) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα πέντε Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας για τον COVID-19 στην Αττική.