2021

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ενισχύει τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας με 2.300 βιβλία τέχνης

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή προχώρησε στη δωρεά 2.300 βιβλίων τέχνης σε δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση του έργου τους. Η δράση υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της εταιρείας ταχυμεταφοράς ACS η οποία ανέλαβε την αποστολή των βιβλίων.

Μέσα στον Δεκέμβριο, με την πολύτιμη βοήθεια της ACS, τα βιβλία ταξίδεψαν σε 45 συνολικά δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη έως τη Βόρειο Ελλάδα και από τα Ιόνια νησιά έως τα Δωδεκάνησα.

Πρόκειται για λεπτομερείς εκδόσεις αφιερωμένες σε ξένους καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους στον 19ο και τον 20ο αιώνα, όπως οι Matisse, Kandinsky, Balthus, Giacometti, Klee, Chagall, de Chirico, Rodin, Picasso, Braque, Miró, Toulouse-Lautrec, Moore και Delvaux καθώς και διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Μπουζιάνης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Μόραλης και Τέτσης. Όλες οι εκδόσεις προέρχονται από εκθέσεις που έχει διοργανώσει το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από το 1990 έως σήμερα.

Για το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, που δραστηριοποιείται στον χώρο της τέχνης από το 1979 και έχει πλούσια εκδοτική δραστηριότητα, ο εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών και η εξοικείωση του κοινού με μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες αποτελεί προτεραιότητα.

Η δωρεά εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωφελών δράσεων του Ιδρύματος και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα, το Ίδρυμα προγραμματίζει επίσης να ενισχύσει βιβλιοθήκες που βρίσκονται στην Αττική.

Φέτος τα Χριστούγεννα, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή επισκέφθηκε ιδρύματα και ΜΚΟ παιδικής φροντίδας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την AEGEAN

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και η εθελοντική ομάδα της AEGEAN προσέφεραν στιγμές χαράς και δώρα σε περισσότερα από 300 παιδιά που φιλοξενούνται ή υποστηρίζονται από επιλεγμένα ιδρύματα και ΜΚΟ παιδικής φροντίδας σε όλη τη χώρα.

Μέλη του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ιδρύματος υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα με τη βοήθεια των ειδικών μουσειοσκευών του Μουσείου και, μαζί με τους εθελοντές της AEGEAN που προσέφεραν δώρα, ανέλαβαν την ψυχαγωγία των παιδιών, φτιάχνοντας Χριστουγεννιάτικα στολίδια και καλλιτεχνικές κατασκευές εμπνευσμένες από τη Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος.

Στην ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία συμμετείχαν παιδιά από το ορφανοτροφείο Μέλισσα στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, την Κιβωτό του Κόσμου στη Χίο, το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου στη Ρόδο, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με νεοπλασία «Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» στην Κρήτη και το ορφανοτροφείο Κέρκυρας.

2020

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με 50.000 προστατευτικές μάσκες

Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και συμπαράστασης προς το σημαντικό έργο που επιτελείται από τους ιατρούς και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, τον Απρίλιο το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή δώρισε στο Υπουργείο Υγείας 50.000 προστατευτικές μάσκες (χειρουργικές μάσκες μισού προσώπου 3ply) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα πέντε Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας για τον COVID-19 στην Αττική.