Πώς μεταμορφώνεται το όραμα ενός καλλιτέχνη σε κινούμενη εικόνα;

Με ποιόν τρόπο αποτυπώνονται οι προσωπικές του απόψεις και τα στοιχεία της προσωπικότητάς του;

Ποια είναι τα στάδια της δημιουργίας ενός πρωτότυπου έργου, μέχρι να διαμορφωθεί η τελική του μορφή;


Ο διακεκριμένος Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και εικαστικός Andrew Levitas θα παρουσιάσει ένα τετραήμερο Filmmaking Masterclass στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου 2021. Το Masterclass βασίζεται στο μάθημα που ο Levitas διδάσκει στο NYU Gallatin School of Individualized Study και αποτελεί μια προσέγγιση της συνολικής πορείας της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με βάση τις μεθόδους και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο καθώς και την γλυπτική.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την ευρύτερη διαδικασία της δημιουργίας, μέσα από διαφορετικές μορφές της τέχνης, ξεκινώντας από την αρχική έμπνευση, που αποτελεί το έναυσμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. Παράλληλα, μέσα από διάφορες βιωματικές ασκήσεις, όπως η ζωγραφική απεικόνιση των συναισθημάτων τους, η φωτογραφία και η συγγραφή, θα αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη της δουλειάς τους.

Μετά την ολοκλήρωση του Masterclass, οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο Andrew Levitas, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Metalwork Pictures, είναι σκηνοθέτης της ταινίας Minamata, με πρωταγωνιστές τους Johnny Depp, Bill Nighy και Minami. Η ταινία, που παρουσιάστηκε στη Berlinale το 2020, βασίζεται στην αληθινή ιστορία του κορυφαίου Αμερικανού φωτορεπόρτερ W. Eugene Smith, ο οποίος με όπλο την φωτογραφική του μηχανή κατήγγειλε την δεκαετία του 1970 τις τραγικές συνέπειες της βιομηχανικής ρύπανσης στην πόλη Minamata της Ιαπωνίας. Ως εικαστικός, ο Levitas διακρίνεται από την ανησυχία του για τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση, το περιβάλλον και το κλίμα.

Το Masterclass απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εικαστικών τεχνών, του κινηματογράφου, της φωτογραφίας και του θεάτρου καθώς και στο ευρύ κοινό που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του και να πειραματιστεί με την τέχνη και τον κινηματογράφο.

Οι τέσσερις συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή και θα περιλαμβάνουν θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις, καθώς και την ανάθεση εργασιών. Στο Masterclass θα κάνουν επίσης εισηγήσεις καλεσμένοι του Andrew Levitas, όπως ο film editor της ταινίας Minamata Nathan Nugent, μέσω live streaming.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Movie Time | Τρίτη 19 Οκτωβρίου, 12.00-14.00 ή Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, 12.00-14.00
Προβολή της ταινίας "Minamata" σε σκηνοθεσία Andrew Levitas, με πρωταγωνιστές τους Johnny Depp, Bill Nighy και Minami

Ημέρα 1η | Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, 18.00-22.00
Εισαγωγή και επισκόπηση
Παρουσίαση των συμμετεχόντων
Συζήτηση 1: Με αφορμή το βιβλίο του John Alton “Painting with Light”
Συζήτηση 2: Έκθεση μεταλλικών γλυπτών Levitas Metalwork
Εργασία #1: Ζωγραφίζοντας τα συναισθήματα

Ημέρα 2η | Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, 18.00-22.00
Παρουσιάσεις και συζήτηση της Εργασίας #1
Συζήτηση 1: Με αφορμή το βιβλίο του David Mamet “On Directing Film”
Συζήτηση 2: Η ταινία “Minamata” του Andrew Levitas
Εργασία #2: Φωτογραφία

Ημέρα 3η | Σάββατο 23 Οκτωβρίου, 18.00-22.00
Παρουσιάσεις και συζήτηση της Εργασίας #2
Συζήτηση: Με αφορμή το βιβλίο του Sidney Lumet “Making Movies”
Εργασία #3: Ποίηση

Ημέρα 4η | Κυριακή 24 Οκτωβρίου, 12.00-16.00
Παρουσιάσεις και συζήτηση της Εργασίας #3
Συζήτηση πάνω στο βιβλίο του Rainer Maria Rilke “Letters to a Young Poet”


Απαραίτητη η προεγγραφή στο goulandris.gr

Κόστος συμμετοχής: 200€
Κόστος συμμετοχής για B&E Members: 160€ / Senior Members: 150€
Κόστος συμμετοχής φοιτητών και ανέργων: 150€

Η παρακολούθηση της ταινίας Minamata είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο Masterclass. Οι προβολές για τους συμμετέχοντες θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος την Τρίτη 19 Οκτωβρίου ή την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, 12.00-14.00.

Για τη συμμετοχή στο Masterclass, είναι απαραίτητη η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας (επίπεδο C2), καθώςοι εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης από το Ίδρυμα.

Για την παρακολούθηση του Masterclass συστήνεται η κάλυψη της παρακάτω ύλης:
Painting with Light – John Alton
On Directing Film – David Mamet
Fires in the mirror (*introduction) – Anna Deavere Smith
Poetics – Aristotle
Making Movies – Sidney Lumet
Letters to a Young Poet – Rainer Maria Rilke

Πληροφορίες:
masterclass@goulandris.gr


Για τη συμμετοχή στο Masterclass είναι απαραίτητη η επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και έχει ισχύ 180 ημερών. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35, T. 210 72 52 895, F. 210 72 35 467, E. visit@goulandris.gr

Αμφιθέατρο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
21/10/2021 - 24/10/2021

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ