Ο εικαστικός Αύγουστος Βεϊνόγλου θα διδάξει την τέχνη του ανάγλυφου μέσα από επιλεγμένα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, σε έναν κύκλο πέντε εργαστηρίων γλυπτικής για εφήβους 15+ και ενήλικες με τίτλο «Χαμηλό ανάγλυφο σε πηλό».


Το ανάγλυφο – μια από τις αρχαιότερες τεχνικές αναπαράστασης πάνω σε σκληρά ή εύπλαστα υλικά –αναδεικνύει στοιχεία αφήγησης χρησιμοποιώντας τη ζωντάνια της γλυπτικής τέχνης. Τα πρώτα ανάγλυφα τα συναντούμε σε προχωρημένους αρχαίους πολιτισμούς, ενώ σύγχρονοι καλλιτέχνες έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με το αντικείμενο, εισάγοντας στοιχεία αφαίρεσης και ενίοτε χρώματος στις αρχαίες τεχνικές.

Στόχος του κύκλου εργαστηρίων «Χαμηλό ανάγλυφο σε πηλό» είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τις βασικές τεχνικές δημιουργίας κεραμικού προπλάσματος (clay modeling). Με αφετηρία επιλεγμένα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος, των Gauguin, Picasso, Nicholson, Giacometti και άλλων καλλιτεχνών, θα μάθουν αρχικά να χρησιμοποιούν το σχέδιο, για να μπορέσουν στη συνέχεια να μεταφέρουν την ιδέα τους σε μια πλάκα πηλού την οποία και θα διαμορφώσουν πλαστικά. Στην τελική φάση, θα αποτυπώσουν το ανάγλυφο σε γύψο και θα ολοκληρώσουν τα έργα τους με χρώμα και φινίρισμα.


Χαμηλό ανάγλυφο σε πηλό

Κύκλος 5 εργαστηρίων γλυπτικής
Για ενήλικες & εφήβους 15+

6 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2022
Κάθε Παρασκευή | 18:00 – 20:00

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αύγουστος Βεϊνόγλου
Διάρκεια εργαστηρίων: 2 ώρες
Έως 12 συμμετοχές

Χώρος διεξαγωγής: Παιδικό Εργαστήριο

Κόστος συμμετοχής: 150€
Κόστος συμμετοχής για B&E Members: 120€


Ο Αύγουστος Βεϊνόγλου (Αθήνα, 1982) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Αποφοίτησε απο το Edinburgh College of Art, University of Edinburgh με BA (Hon), (MFA) στο τμήμα γλυπτικής. Έχει διατελέσει διοικητικό μέλος στο Edinburgh Sculpture Workshop και είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Snehta residency στην Αθήνα, που στοχεύει στην καλλιέργεια σύγχρονων εικαστικών πρακτικών και έρευνας μέσα απο art residencies και εκθέσεις με αντικείμενο την ίδια την πόλη της Αθήνας.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στη Μ. Βρετανία, την Εσθονία, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Ελλάδα και έχει πάρει μέρος σε πολλά art residencies. Πρόσφατα συμμετείχε στις ομαδικές εκθέσεις Nurseries of the unconscious (Yellow Brick studio & A Hollow Place, Ιούνιος 2019) και Still here tomorrow (ARTWORKS, Ι.Σ.Ν., Ιούνιος 2019).

Το έργο του εστιάζει στην περιπατητική σχέση του θεατή με το έργο, το οποίο έχει τη μορφή παρεμβάσεων. Οικειοποιείται χώρους και αντικείμενα, αναδεικνύοντας στοιχεία με ίχνη ιστορικότητας. Συχνά επιλέγει αρχιτεκτονικά στοιχεία και υλικά που περιγράφουν τη μεταβατική κατάσταση χώρων και γεγονότων. Του αρέσει να επεξεργάζεται συναισθήματα μελαγχολίας, ιερότητας και παγίδευσης (entrapment), ως μέσα που υποκινούν επιθυμίες μέσα σε έναν ποιητικά σχεδιασμένο χώρο.


Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στα εργαστήρια προτείνεται να βρίσκονται στον χώρο του Μουσείου 15’ πριν την έναρξη.

*Σας υπενθυμίζουμε ότι μέχρι και τις 31 Μαΐου η χρήση μη ιατρικής μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35, T. 210 72 52 895, F. 210 72 35 467, E. visit@goulandris.gr

Παιδικό Εργαστήριο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
06/05/2022 - 03/06/2022 | Κάθε Παρασκευή, 18.00-20.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ