Γιώργος Ζογγολόπουλος

Η Ασίγαστη Πλησμονή στο Αχανές της Αφαίρεσης

19.06 - 25.09.2016

Το καλοκαίρι του 2016, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργάνωσε και παρουσίασε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο μια αναδρομική έκθεση στο έργο του αείμνηστου διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου (1903-2004).

Παρότι ικανός χειριστής και του χρωστήρα και της γραφίδας, ο Ζογγολόπουλος αφέθηκε στη γλυπτική με ασίγαστο πάθος, ενθουσιασμό και αφοσίωση και μέσω αυτής έγινε πανταχόθεν αποδεκτός και καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεοελληνικής τέχνης.

Ένας επιπλέον ανάπλους στο έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα αποτελούσε μια απονευρωμένη προσπάθεια αν δεν όριζε ως σκοπό της την διεύρυνση του ορίζοντα ανάγνωσης, ακολουθώντας τους ιδιόμορφους και ιδιότροπους προσωπικούς εκφραστικούς κώδικες του καλλιτέχνη και στοχεύοντας σε μια πιο ευέλικτη ερμηνευτική προσέγγιση αναζήτησης του «απόλυτου». Ένα απόλυτο στο οποίο ο Γιώργος Ζογγολόπουλος επιδόθηκε με μαθηματικό οίστρο και θεωρητική λογιότητα.

Η διαρθρωτική δομή του αφιερώματος ξεκινούσε από την πρώιμη νεανική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ρεαλιστική σχεδιαστική δυνατότητα, συνέχιζε στη φάση της υπαινικτικής πιστότητας στο αντικείμενο, και έφτανε μέχρι τη μακρά περίοδο της παντελούς απόρριψης των ρεαλιστικών αναφορών. Είναι η αρχή της περιόδου επαναπροσδιορισμού θέσεων και αρχών που εκβάλουν σε μια διαλεκτική, η οποία υπαγορεύεται από την ανάγκη αναζήτησης νέων δυνατοτήτων, τις οποίες επιτάσσει η σύγχρονη τεχνολογία και γενικότερα η νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Η έμφαση, όπως είναι επόμενο, δόθηκε στην αφαιρετική περίοδο, των ελεύθερων συνθέσεων, των δισδιάστατων ανάγλυφων επιφανειών, στους μεγεθυντικούς διαθλαστικούς φακούς και τις ομπρέλες, τις υδροκινητικές κατασκευές, στις μακέτες και φωτογραφίες των μνημειωδών κατασκευών σε δημόσιους χώρους.

Η κάθε πτυχή του αφιερώματος πλαισιώθηκε από εμπεριστατωμένα κείμενα τα οποία εμπεριέχονται στον δίγλωσσο, συνοδευτικό κατάλογο 290 σελίδων, όπου επίσης αναπαράγεται το σύνολο των 107 έργων που εκτέθηκαν.

Έργα από την έκθεση

O κατάλογος της έκθεσης

Γιώργος Ζογγολόπουλος, Η Ασίγαστη Πλησμονή στο Αχανές της Αφαίρεσης

Κατάλογος έκθεσης 2016

  • Κυριάκος Κουτσομάλλης, Νίκος Παΐσιος, Άγγελος Μωρέτης, Νίκος Βατόπουλος, Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Ειρήνη Στρατή,
  • Έτος κυκλοφορίας
    2016
30,00 €
TIMH
15,00 €
ΕΚΠΤΩΣΗ  -50%
13,50 €
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΗ

Συντελεστές

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή - Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου Συντονισμός Έκθεσης
Κυριάκος Κουτσομάλλης Γενική Διεύθυνση - Επιμέλεια Έκθεσης
Αλεξάνδρα Παπακωστοπούλου Γραμματειακή Στήριξη
ΕΛΙΞ - Ανδρέας Γεωργιάδης, Παρασκευή Γερολυμάτου Σχεδιασμός έκθεσης - Σήμανση
Μικρή Άρκτος Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
Ειρήνη Στρατή Εκπαιδευτικά Προγράμματα - Ξεναγήσεις
Βίβιαν Κουτσομάλλη Νομική Σύμβουλος
Κέλλυ Σκαφτούρου, Χάρης Μασούρας Οικονομική Διαχείριση
Βαγγέλης Παναγιωταράκος Υπεύθυνος Δικτύου
Λεωνίδας Ίσαρης Υπεύθυνος Πωλητηρίου
Σωτήρης Πιπέρας Υπεύθυνος Ασφάλειας
Μιχάλης Σαλωνίκης Υπεύθυνος Διαχείρισης
Ορφεύς Βεϊνόγλου Μεταφορές έργων
Karavias Underwriting Agency Ασφάλειες έργων
Χριστόφορος Δουλγέρης, Άγγελος Μωρέτης, Ηλίας Γεωργουλέας, Θάλεια Κυμπάρη, Φωτεινή Μοίρα, Υβόννη Θεοδωρίδη, Γιάννης και Οδυσσέας Βαχαρίδης Φωτογράφοι

Σχετικά προϊοντα από το πωλητήριο