Isamu Noguchi

Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση

27.06 - 26.09.2010

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με το Νoguchi Museum, New York, διοργάνωσε για πρώτη φορά στην χώρα μας, μια έκθεση-αφιέρωμα στον σημαντικό αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη Isamu Noguchi (1904-1988).

Η έκθεση με τίτλο «Isamu Noguchi: Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο και περιελάμβανε 76 εκθέματα, εκ των οποίων 42 γλυπτά, 34 σχέδια και προσχέδια, ενώ επιπλέον παρουσιάστηκαν αντικείμενα ντιζάιν, καθώς και σειρά φωτογραφιών από σκηνικά παραστάσεων και δημόσια έργα που πραγματοποιήθηκαν σε δικά του σχέδια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η θεματική της έκθεσης εξερευνούσε ουσιαστικά την μεταιχμιακή οπτική του Isamu Noguchi μεταξύ Ανατολής και Δύσης, λόγω της διπλής αμερικανοϊαπωνικής του καταγωγής, τον τρόπο δηλαδή που αξιοποιεί δημιουργικά στο έργο του ταυτόχρονα στοιχεία από τον συναισθηματισμό της Ανατολής και τον ορθολογισμό της Δύσης ή αλλιώς, τον «κανόνα» της Δύσης και την «συγκίνηση» της Ανατολής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Κυριάκος Κουτσομάλλης, Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και προσθέτει: «Ανάμεσα στον συναισθηματισμό της Ανατολής και τον ορθολογισμό της Δύσης, ο Ιsamu Noguchi ενσάρκωσε στην τέχνη το όραμα του ήρεμου κάλλους, ενώ την ίδια στιγμή επιχείρησε ανατροπές που έφεραν την τέχνη στον κοινωνικό χώρο».

Η Jenny Dixon, Διευθύντρια του Noguchi Museum αναφέρει σε σχέση με την έκθεση: «Όλοι εμείς στο Μουσείο Noguchi πιστεύουμε ότι οι επισκέπτες της έκθεσης (στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) θα εμπνευστούν τόσο από τα έργα του Noguchi όσο και ο ίδιος ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τον πολιτισμό και την τέχνη της Ελλάδας. Με ιδιαίτερη χαρά δανείζουμε τα έργα μας στο Μουσείο της Άνδρου όπου θα εκτεθούν σε ένα περιβάλλον που πραγματικά τα αναδεικνύει. Το συγκεκριμένο μουσείο, ομαλά ενταγμένο στον περιβάλλοντα χώρο καθώς είναι, αντανακλά τον τρόπο που και ο ίδιος ο καλλιτέχνης ενέτασσε την φύση στο συνολικό έργο του. Είμαστε ευγνώμονες στον κύριο Κυριάκο Κουτσομάλλη και τους συνεργάτες του που μέσα από αυτή την έκθεση θα κάνουν γνωστό το έργο του καλλιτέχνη σε ένα νέο κοινό».

Στην γλυπτική η διπλή καταγωγή του Noguchi εκφράστηκε με τον δημιουργικό συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων που “παντρεύουν” τους δύο πολιτισμούς. Εκτός από την αφαίρεση του Brancusi (1876-1957) και την αρχαία ελληνική γλυπτική, ο Noguchi επηρεάστηκε εξίσου από τον βιομορφισμό των σουρεαλιστών και την ανατολική καλλιγραφία. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες από διαφορετικές «σχολές» και μέσα, δεν προσχώρησε ποτέ σε κάποιο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα.

Στην διάρκεια της μακράς πορείας του απεικόνισε το σύγχρονο με την καθαρότητα, την λιτότητα και την απλότητα του αρχαϊσμού, ανάπλασε τοπία, κήπους, παιδότοπους και χώρους αναψυχής σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Αμερικής και σκηνογράφησε παραστάσεις μοντέρνου χορού, με συνεργάτες μερικούς από τους σημαντικότερους χορογράφους, όπως η Martha Graham, με την οποία είχαν μακροχρόνια συνεργασία, ενώ τα πρωτοποριακά αντικείμενα που σχεδίασε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το σύγχρονο ντιζάιν.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των πρεσβειών των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας και συνοδεύτηκε από πολυτελή έκδοση, η οποία κυκλοφόρησε από γνωστό ευρωπαϊκό εκδοτικό οίκο στα ελληνικά και τα αγγλικά.

O κατάλογος της έκθεσης

Isamu Noguchi, Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση

Κατάλογος έκθεσης 2010

  • Κυριάκος Κουτσομάλλης, Jenny Dixon, Bonnie Rychlak, Νίκος Παΐσιος, Karin Higa, Stephen Αντωνάκος,
  • Έτος κυκλοφορίας
    2010
30,00 €
TIMH
15,00 €
ΕΚΠΤΩΣΗ  -50%
13,50 €
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΗ

Συντελεστές

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Οργάνωση Έκθεσης
Κυριάκος Κουτσομάλλης Γενική Διεύθυνση - Επιμέλεια Έκθεσης
Ελεάνα Μαργαρίτη Βοηθός Επιμέλειας
ΕΛΙΞ - Ανδρέας Γεωργιάδης, Παρασκευή Γερολυμάτου Σήμανση - Σχεδιασμός έκθεσης
Ελένη Γαλάνη Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
Αλεξάνδρα Παπακωστοπούλου Γραμματειακή Στήριξη
Κώστας Καλογερίνης, Δημήτρης Κοντόπουλος Οικονομική Διαχείριση
Βαγγέλης Παναγιωταράκος Υπεύθυνος Δικτύου
Ελένη Γαλάνη, Ελεάνα Μαργαρίτη Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Λεωνίδας Ίσαρης Υπεύθυνος Πωλητηρίου
Σωτήρης Πιπέρας Υπεύθυνος Ασφάλειας
Μιχάλης Σαλωνίκης Υπεύθυνος Διαχείρισης
Ορφεύς Βεϊνόγλου και Atelier 4, Inc. Μεταφορές έργων
DeWitt Stern Group, Inc. Ασφάλειες έργων

Σχετικά προϊοντα από το πωλητήριο