Ο Paul Delvaux και η Αρχαιότητα

28.06 - 27.09.2009

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, προκειμένου να τιμήσει έναν εξαιρετικά σημαντικό Βέλγο ζωγράφο του 20ού αιώνα, το έργο του οποίου για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην χώρα μας, συνδιοργάνωσε με το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών μια έκθεση αφιερωμένη στον Paul Delvaux (1897-1994).

Η έκθεση με τίτλο Ο Paul Delvaux και η Αρχαιότητα παρουσιάστηκε στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο (28 Ιουνίου -27 Σεπτεμβρίου 2009) και στη συνέχεια στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (23 Οκτωβρίου 2009 - 31 Ιανουαρίου 2010) και αποτελείτο από συνολικά 60 έργα (ελαιογραφίες και σχέδια) προερχόμενα από το Ίδρυμα Paul Delvaux, το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, καθώς και από διάφορα άλλα μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ο Paul Delvaux, συνεισέφερε στην μοντέρνα τέχνη μία ιδιαίτερη έκφραση στην ζωγραφική διαπραγμάτευση του γυναικείου γυμνού όσο και του χώρου όπου συντελούνται τα ζωγραφικά δρώμενα.

Αναζήτησε τον εικονοποιητικό του βηματισμό στους συμβολικούς κώδικες του James Ensor, τη μυστηριώδη μεταφυσική ένταση του Giorgio de Chirico και την εικονογραφική ποιητική του René Magritte και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αποδέχθηκε ποτέ πλήρη ιδεολογική ταύτιση με τον σουρεαλισμό, καθιερώθηκε να θεωρείται ως μέρος του μεγάλου αυτού κινήματος.

Στην παρουσίαση της έκθεσης επικεντρώσαμε κυρίως το ενδιαφέρον μας στις αναφορές και σχέσεις του καλλιτέχνη με την Ελλάδα μέσα από τον μύθο, την ανεξάντλητη ελληνική θεματολογία, από όπου συστηματικά άντλησε στοιχεία για να διαπλέξει τη δική του προσωπική μυθολογία.

Την έκθεση του σημαντικού αυτού δημιουργού, την οποία επιμελήθηκε ο κ. Michel Draguet, Διευθυντής των Μουσείων Καλών Τεχνών του Βελγίου, συνόδευσε μια άρτια τεκμηριωμένη έκδοση, με εμπεριστατωμένα ιστορικά κείμενα, λήμματα, βιβλιογραφικά και εργογραφικά σημειώματα, καθώς και ένα πλήρες βιογραφικό του τιμώμενου καλλιτέχνη.

O κατάλογος της έκθεσης

Ο Delvaux και ο Αρχαίος Κόσμος

Κατάλογος έκθεσης 2009

  • Sophie Basch, Jean Clair, Michel Draguet, Alexandre Farnoux, Philippe Jockey, Κυριάκος Κουτσομάλλης, Τάκης Θεοδωρόπουλος,
  • Έτος κυκλοφορίας
    2009
30,00 €
TIMH
15,00 €
ΕΚΠΤΩΣΗ  -50%
13,50 €
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΗ

Συντελεστές

Michel Draguet, Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique - Κυριάκος Κουτσομάλλης, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Ιδέα - Σύλληψη
Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique Διοργάνωση
Michel Draguet Γενική Διεύθυνση-Επιμέλεια, Έφορος Έκθεσης
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Συντονισμός Έκθεσης, Ελλάδα
Κυριάκος Κουτσομάλλης, Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Διεύθυνση
Μαργαρίτα Καταγά, Ελεάνα Μαργαρίτη Τμήμα Επιμέλειας
Ελένη Γαλάνη Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
Αλεξάνδρα Παπακωστοπούλου Επιστημονική Γραμματεία
Κώστας Καλογερίνης Οικονομική Διαχείριση
Βαγγέλης Παναγιωταράκος Υπεύθυνος Δικτύου
Ελένη Γαλάνη, Ελεάνα Μαργαρίτη Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Λεωνίδας Ίσαρης Υπεύθυνος Πωλητηρίου
Σωτήρης Πιπέρας Υπεύθυνος Ασφάλειας
Μιχάλης Σαλωνίκης Υπεύθυνος Διαχείρισης
Mobull Μεταφορές έργων
Gras Savoye Belgium Ασφάλειες έργων

Σχετικά προϊοντα από το πωλητήριο