Ι. Μόραλης

Μια Ανίχνευση

29.06 - 28.09.2008

Το καλοκαίρι του 2008, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργάνωσε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο ένα εικαστικό αφιέρωμα στον διακεκριμένο ζωγράφο Γιάννη Μόραλη (1916-2009).

Η έκθεση περιελάμβανε ελαιογραφίες, σχέδια και γλυπτά, επιλεγμένα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, προερχόμενα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Η δομή της έκθεσης ήταν τέτοια ώστε να προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα της ανιχνευτικής αναδρομικής προσέγγισης, του εντυπωσιακού σε πλαστικότητα αλλά και εννοιολογική πυκνότητα έργου, το οποίο αναπτύχθηκε ανάμεσα σε ένα ιδιόμορφο μετεμπρεσιονιστικό ρεαλισμό -με έμφαση στην προσωπογραφία- και την αφαιρετική σχηματοποίηση, η οποία διέπεται από μία προϊούσα γεωμετρική λογική.

Το αφιέρωμα αποτελούσε μία σύνθεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ι. Μόραλη, η οποία καλύπτει, όπως μας είναι γνωστό, μία μακρά περίοδο έντονης και περιεκτικής πληρότητας στον χώρο όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρύτερης εικονογραφικής ιστοριογραφίας. Και τούτο, γιατί, πέρα από την μεσογειακή του ευαισθησία και τις διαρκείς αναφορές στο ουμανιστικό αποθεματικό της παιδείας του, ο Ι. Μόραλης δεν παρέμεινε ζωγράφος του δικού του μόνο τόπου.

Οι προτάσεις του, ναι μεν αποτελούν σύνθεση του παλιού με το νέο, σηματοδοτούν, όμως, ένα δυναμικό άνοιγμα προς τις πρωτοποριακές ζυμώσεις του μεγάλου ρεύματος του μοντερνισμού.

Ο εικαστικός του λόγος, επειδή ανταποκρίθηκε, προφανώς, στις απαιτήσεις του δικού του δημιουργικού χρόνου, τον ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους δασκάλους του σύγχρονου εικονοποιητικού μας πολιτισμού.

Παρά τα όσα, αφειδώς, προσέφερε, ως φίλος και δάσκαλος, σε μία πλειάδα διαπρεπών σήμερα Ελλήνων ζωγράφων και παρά την ανανεωτική πνοή που κατάφερε να εμφυσήσει στην ζωγραφική της εποχής του, ο Ι. Μόραλης στάθηκε ικανός να παραμείνει, πίσω από την μεγάλη ζωγραφική του, ο άνθρωπος των χαμηλών τόνων.

Η έκθεση-αφιέρωμα στον Ι. Μόραλη, την οποία επιμελήθηκε ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κος Κυριάκος Κουτσομάλλης, συνοδεύτηκε από εμπεριστατωμένη έκδοση, όπου συμπεριλαμβάνονται όλα τα έργα που εκτέθηκαν, και η οποία έχει χαρακτήρα τεκμηρίωσης, αφού εκτός από εκθεσιογραφικές, βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες, περιέχει κυρίως, εργογραφικές αφηγήσεις του ίδιου του ζωγράφου, σχετικά με την συγκυρία δημιουργίας του κάθε έργου.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή της Πέγκυς και Δάφνης Ζουμπουλάκη, καθώς επίσης και του κου Νίκου Παΐσιου, ο οποίος συνέλεξε και απομαγνητοφώνησε τις αφηγήσεις του ζωγράφου.

Έργα από την έκθεση

O κατάλογος της έκθεσης

Ι. Μόραλης, Μια Ανίχνευση

Κατάλογος έκθεσης 2008

  • Κυριάκος Κουτσομάλλης, Νίκος Παΐσιος,
  • Έτος κυκλοφορίας
    2008
20,00 €
TIMH
18,00 €
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΗ

Συντελεστές

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Οργάνωση Έκθεσης
Κυριάκος Κουτσομάλλης Επιμέλεια Έκθεσης
Espresso Studio Σήμανση Έκθεσης
Αλεξάνδρα Παπακωστοπούλου Γραμματεία
Ελένη Γαλάνη Επικοινωνία
Progress Fine Art Ασφάλειες έργων
Ορφεύς Βεϊνόγλου Μεταφορές έργων

Σχετικά προϊοντα από το πωλητήριο