Ανδρέας Κοντέλλης (1966 - )

Ζευγάρι στα κύματα

1998
    Λάδι σε καμβά
180 × 150 εκ.
Υπογραφές
Υπογραφή και χρονολογία «Kontellis 98» (κάτω δεξιά), τίτλος, διαστάσεις, χρονολογία και υπογραφή «Ανδρέας Κοντέλλης / Ζευγάρι στα κύματα / 180x150 εκ. 1998 / Kontellis» (οπίσθια όψη, άνω δεξιά)
Εκτίθεται
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
Όροφος 3ος
Κωδικός Ξενάγησης
334
Φωνητική ξενάγηση

Ο Ανδρέας Κοντέλλης, γεννημένος στην Αθήνα το 1966 με καταγωγή από τη Λήμνο, τόπο που φέρει βαθιά μέσα του και αποτυπώνει αδιάκοπα στον καμβά, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Παναγιώτη Τέτση. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, από το οποίο, αργότερα, έλαβε τριετή υποτροφία για εκπόνηση συγκεκριμένου ζωγραφικού έργου. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, απέκτησε Master’s από το Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου.

Με έντονα εξπρεσιονιστικά στοιχεία στο έργο του, σχεδιαστική ευχέρεια και πλούτο στη χρωματική του παλέτα, ο Κοντέλλης ζωγραφίζει με δυναμισμό και τρυφερότητα συγχρόνως, καταθέτοντας βιώματα και εντυπώσεις, αισθήσεις και συναισθήματα. Με τη σειρά έργων του «Στα κύματα» (1995-2000), ο Κοντέλλης αναδεικνύεται σε έναν από τους νεότερους καλλιτέχνες του ελληνικού εξπρεσιονισμού της δεκαετίας του 1990. Η σειρά κυριαρχείται αρχικά από ανδρικές φιγούρες σε ψυχρές χρωματικές αρμονίες, που αργότερα δίνουν τη θέση τους σε ζευγάρια. Ο διάλογος των σωμάτων διατυπώνεται με άμεσο εξπρεσιονιστικό δυναμισμό, ενώ το πλαίσιο της θάλασσας δίνει το πρόσχημα για μια ενδιαφέρουσα πλαστική διαπραγμάτευση που δεν στερείται δραματικότητας. Ο ίδιος γράφει για το Ζευγάρι στα κύματα, εστιάζοντας στο συναισθηματικό υπόβαθρο του έργου:

«Το ζευγάρι, ένα σχόλιο πάνω στον έρωτα, αντιστέκεται, παλεύει με την αμφιθυμία του και το ενάντιο θαλάσσιο περιβάλλον. Δεν ξέρω αν υπάρχει πρόοδος για τη σχέση που μπορεί να έχει κανείς μεγαλώνοντας, πάνω στο αρχέγονο μυστήριο, το εφήμερο αλλά και απόλυτα πραγματικό όταν συμβαίνει. Τα σώματα στο έργο κινούνται τελετουργικά και εκστατικά. Η επιθυμία δύο ανθρώπων να είναι μαζί, αγνοώντας το εκάστοτε πλαίσιο, είναι μια θεμελιώδης επαναστατική πράξη. Η εναντίωση του περιβάλλοντος δημιουργεί την ανάγκη της απόλυτης ελευθερίας.

Υπάρχει συνήθως ένα αρχικό όραμα για την τελική μορφή του έργου. Το αποτέλεσμα το προσεγγίζει, αλλά δεν ταυτίζεται απόλυτα μαζί του. Μέσα στη ζωγραφική διαδικασία, το έργο κάποια στιγμή διατυπώνεται, αποκτά δηλαδή τον εκφραστικό του λόγο.

Τότε έχει τελειώσει».

Διερευνώντας τους ζωγραφικούς τρόπους του και τις θεματικές του, ο Κοντέλλης έχει εκθέσει τη δουλειά του σε πάνω από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έργα του συμπεριλαμβάνονται σε μεγάλες συλλογές.

.

.

Ανδρέας Κοντέλλης
(1966 - )
Φύλο
Άνδρας
Εθνικότητα
Ελληνική
Όνομα
Ανδρέας
Επώνυμο
Κοντέλλης
Γέννηση
Αθήνα, Ελλάδα, 1966