Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης) (1925 - 2019)

Signal lumineux

Φωτεινό σινιάλο
1976
    Ατσάλι, σίδηρος, γυαλί και ηλεκτρικός κινητήρας
241 × 35 × 35 εκ.
Υπογραφές
Εγχάραξη με υπογραφή και χρονολογία «Takis 76» (στη βάση)
Εκτίθεται
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
Όροφος 4ος
Κωδικός Ξενάγησης
342
Φωνητική ξενάγηση

Το 1955, σε μια περίοδο που ο Takis ζει μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου, εντυπωσιάζεται από τα ραντάρ, τις κεραίες και τις τεχνολογικές εγκαταστάσεις στον σιδηροδρομικό σταθμό του Καλαί. Με μια κιμωλία σχεδιάζει επιτόπου την έμπνευσή του στο τσιμεντένιο δάπεδο. Στο Παρίσι, ξεκινά την υλοποίηση της ιδέας του, δημιουργώντας τα πρώτα «Σινιάλα» από σφυρήλατο σίδηρο, υλικό που θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας.

Αρχικά, τα «Σινιάλα» φέρουν στοιχεία της καθημερινότητας, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετά δημιουργεί τα πρώτα «Φωτεινά σινιάλα», τα οποία φέρουν φώτα και φανάρια. Σταδιακά, τα «Σινιάλα» αλλάζουν μορφή αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία. Πολλές φορές τοποθετεί στην κορυφή τους πυροτεχνήματα, με τα οποία πραγματοποιεί δρώμενα σε πλατείες του Παρισιού, ενώ άλλοτε τα κοσμεί με αντικείμενα που βρίσκει τυχαία, τα λεγόμενα «objets trouvés», τα οποία λικνίζονται με τον άνεμο και, καθώς χτυπούν μεταξύ τους, παράγουν μοναδικούς ήχους δίνοντας την αίσθηση παλλόμενων χορδών.

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός με το ψευδώνυμο Takis, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως, καθιερώθηκε ως πρωτοπόρος του κινήματος της κινητικής τέχνης. Μέσα από το έργο του κατάφερε να δημιουργήσει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και στις επιστήμες, συνδυάζοντας στη γλυπτική του στοιχεία της φύσης και της φυσικής.

Η παιδική και εφηβική ηλικία του σημαδεύονται από τον πόλεμο, τη γερμανική κατοχή και τον Εμφύλιο. Σε ηλικία περίπου 20 ετών δημιουργεί τα πρώτα του γλυπτά εμπνευσμένα από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, αλλά και από τα γλυπτά του Picasso και του Giacometti. Το 1954 φτάνει στο Παρίσι, όπου εντάσσεται για λίγους μήνες στο ατελιέ του Brâncuşi, και για τα επόμενα τρία περίπου χρόνια ταξιδεύει και ζει ανάμεσα στο Παρίσι και στο Λονδίνο, οπότε εμπνέεται τη δημιουργία των πρώτων κινητικών έργων του.

Εικαστικός πολυσχιδής και εφευρετικός, θα μελετήσει την υδροδυναμική ενέργεια και θα ασχοληθεί με τη δημιουργία υδρομαγνητικών και ηλεκτρομαγνητικών γλυπτών. Θα πειραματιστεί με όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος και της φύσης, τα οποία πολλές φορές αδυνατούμε να εντοπίσουμε με γυμνό μάτι, όπως τις μαγνητικές δυνάμεις και την ενέργεια των μαγνητικών πεδίων, που αποτελούν θεμελιακά στοιχεία του καλλιτεχνικού του έργου.

Έργα του Takis εκτίθενται σε μόνιμες συλλογές και μουσεία ανά τον κόσμο, όπως το Centre George Pompidou, το Palais de Tokyo και το Jeu de Paume στο Παρίσι, το ΜoΜΑ και το Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη, η Menil Collection στο Χιούστον, η Tate Modern στο Λονδίνο, η Peggy Guggenheim Collection στη Βενετία.

.

.

Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης)
(1925 - 2019)
Φύλο
Άνδρας
Εθνικότητα
Ελληνική
Όνομα
Παναγιώτης
Επώνυμο
Βασιλάκης
Γέννηση
Αθήνα, Ελλάδα, 1925
Θάνατος
Αθήνα, Ελλάδα, 2019