Όπυ Ζούνη (1941 - 2008)

Άνοδος προς τετράγωνο

1984
    Ακρυλικό σε ξύλο
170 × 130 εκ.
Υπογραφές
Υπογραφή και χρονολογία «ZOYNI 84» (κάτω αριστερά, στο πλάι), υπογραφή και χρονολογία «ZOYNI 84» (οπίσθια όψη)
Εκτίθεται
To έργο δεν εκτίθεται αυτή τη στιγμή
Κωδικός Ξενάγησης
319
Φωνητική ξενάγηση

Το έργο της Όπυ Ζούνη Άνοδος προς τετράγωνο του 1984, ανήκει στη γεωμετρική αφαίρεση. Η έντονη προοπτική δεν διακόπτεται, όπως είναι σύνηθες στα έργα της. Οι χρωματικές επιφάνειες παρουσιάζονται αρκετά έντονες και ο χώρος, που θα μπορούσε να συνεχίζεται εκτός καμβά, ενδέχεται να είναι εξίσου φανταστικός όσο και πραγματικός.

Η Όπυ Ζούνη γεννήθηκε το 1941 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Εκεί θα ξεκινήσει σπουδές ζωγραφικής, κεραμικής και φωτογραφίας, ενώ αργότερα, το 1963, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να διευρύνει τις γνώσεις της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Αντλεί έμπνευση και μελετά τη γεωμετρία σε βάθος μέσα από την αρχαιοελληνική και αιγυπτιακή τέχνη. Όπως η ίδια λέει: «Οι δύο αυτοί πολιτισμοί έχουν μια γεωμετρική δομή και σκέψη που τους χαρακτηρίζει». Η γεωμετρία, λοιπόν, θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος της καλλιτέχνιδας με το περιβάλλον και τις ευαισθησίες της.

Μεγάλο μέρος της δουλειάς της είναι επικεντρωμένο σε τρισδιάστατους ζωγραφικούς χώρους με έντονη σκηνογραφική διάθεση, όπου το φως και η σκιά αποδίδονται μέσα από χρωματικές επιφάνειες, ενώ το βάθος, η προοπτική, η έννοια της ψευδαίσθησης και της οφθαλμαπάτης αποδίδονται με βάση έναν αρχιτεκτονικά δομημένο, αλλά και ονειρικό, χώρο. Στο φως αφιερώνει επίσης μεγάλο μέρος της μελέτης και των πειραματισμών της, με αποτέλεσμα τη μετάβαση στη γλυπτική και στις κατασκευές. «Η γεωμετρία είναι το μέσο και όχι ο αυτοσκοπός» επισημαίνει. Και συνεχίζει: «Θέτω στον εαυτό μου ένα γεωμετρικό πρόβλημα με στόχο να υλοποιήσω ένα όραμα. Στη σκέψη μου έχω πάντα μια ιδέα και όχι μια θεωρία».

Όπυ Ζούνη
(1941 - 2008)
Φύλο
Γυναίκα
Εθνικότητα
Ελληνική
Όνομα
Όπυ
Επώνυμο
Σαρπάκη-Ζούνη
Γέννηση
Κάιρο, Αίγυπτος, 1941
Θάνατος
Αθήνα, Ελλάδα, 2008