Γιάννης Τσαρούχης (1910 - 1989)

Ναύτης που κάθεται στο τραπεζάκι, φόντο ροζ

1980
    Λάδι σε καμβά επικολλημένο σε χαρτόνι
100 × 73 εκ.
Υπογραφές
Υπογραφή και χρονολογία «Τσαρούχης 80» (κάτω αριστερά)
Εκτίθεται
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
Όροφος 3ος
Κωδικός Ξενάγησης
307
Φωνητική ξενάγηση

Σε ηλικία μόλις έξι ετών, ο Γιάννης Τσαρούχης σχεδιάζει θεατρικά κουστούμια, ενώ στο έργο του είναι φανερές οι επιρροές των παιδικών χρόνων, όπως ο Καραγκιόζης, τα νεοκλασικά κτίρια, και αργότερα οι αναζητήσεις με αναφορές στο Βυζάντιο, στον ελληνισμό και επίσης στο αρχαίο κλασικό ιδεώδες, όπως το εξέφρασε η Αναγέννηση και το μπαρόκ.

Ο ερωτισμός, που παρουσιάζεται χωρίς υπαινιγμούς, κυριαρχεί πολύ συχνά στα έργα του, απενοχοποιώντας κάθε μορφής ταμπού της εποχής. Οι ναύτες αποτελούν αγαπημένο θέμα του ζωγράφου. Στο έργο, Ναύτης που κάθεται στο τραπεζάκι, φόντο ροζ, το φως και το χρώμα είναι αυτοδύναμα στη σύνθεση, ενώ το πλαίσιο δεν είναι απλώς ένα ζωγραφισμένο φόντο, αλλά ένας ζωτικός χώρος που περιβάλλει τον ναύτη, ο οποίος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος στη σύνθεση.

Ο Γιάννης Τσαρούχης είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες και το έργο του αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης.

Θα φοιτήσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας έως το 1933 και αργότερα θα ταξιδέψει στο Παρίσι και στη Ρώμη, όπου θα επηρεαστεί από το ρεύμα του ιμπρεσιονισμού και την Αναγέννηση.

Το έργο του έχει μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό, ενώ παράλληλα βρίσκει αποδοχή και στο εξωτερικό. Το 1958 λαμβάνει μέρος στην Biennale της Βενετίας, ενώ καθ’ όλη την καλλιτεχνική του πορεία συμμετέχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

.

.

Γιάννης Τσαρούχης
(1910 - 1989)
Φύλο
Άνδρας
Εθνικότητα
Ελληνική
Όνομα
Γιάννης
Επώνυμο
Τσαρούχης
Γέννηση
Πειραιάς, Ελλάδα, 1910
Θάνατος
Αθήνα, Ελλάδα, 1989